“Casa nostra, casa vostra” presenta 148 exigències en matèria de refugiats

El document apel·la l’Estat, la Generalitat i els ajuntaments “per construir una societat d’acollida”

La campanya "Casa nostra, casa vostra" lamenta la manca de reacció de les administracions davant la manifestació a favor de l'acollida de refugiats del 18 de febrer. Per aquest motiu han recollit 148 mesures concretes a l'espera que les institucions "donin la resposta adequada". [Foto: Mireia Reinal]

Els responsables de la campanya assenyalen que, de les 17.337 persones que l'Estat es va comprometre a acollir, només n'ha arribat un 7,5 %. "Queden tot just tres mesos per complir el 92,5 % restant, i no parem de pressionar el Govern espanyol, perquè el que està fent és injust, inhumà, il·legal i indigne", ha criticat el coordinador, Ruben Wagensberg.

També ha culpat la Generalitat de no complir la seva paraula. Wagensberg s'ha mostrat defraudat perquè el Consell de Govern no s'ha posat en contacte amb les "entitats més representatives" per renovar el Pacte Nacional per a la Immigració.

Les propostes, recollides en aquest document, estan dividides temàticament. Per exemple, s'hi troben mesures dedicades a assegurar el dret a migrar i a l'asil, a la salut i a l'habitatge, a l'educació i al treball, a la infància, i a la participació pública, entre d'altres. A més, també es troben classificades segons si són d'àmbit estatal, autonòmic o local. La plataforma ha explicat que la mesura estrella que proposen és l'aplicació d'un carnet català d'accés universals als serveis públics i per això demanen reunir-se amb la Generalitat.

"Casa nostra, casa vostra" deriva la discussió del document a la plataforma "Obrim fronteres", de la qual en forma part i que agrupa diverses entitats que lluiten pels drets de les persones migrants.

200.000 euros per a projectes de migració

"Casa nostra, casa vostra" també ha explicat a la roda de premsa d'aquest dijous que destinarà els 211.562 euros de beneficis de la campanya a una convocatòria de premis a entitats que treballen migració i refugi. Aquells interessats poden presentar la seva sol·licitud per al concurs abans del 18 de juny. Les propostes estaran dividides en les categories d'acció internacional, acollida i sensibilització i incidència.