Concentració davant la UE contra la detenció d’activistes catalans a Idomeni

Prop d'un centenar de persones s'han concentrat davant l'Oficina de la Comissió Europea per rebutjar la detenció de cinc voluntaris de la Brigada Vallesana al camp de refugiats d'Idomeni. La policia grega els ha escorcollat i detingut durant hores, diuen que acusats de "trencar la pau, la democràcia i la seguretat de l'estat de dret". Un encara està detingut. Els activistes denuncien que la seva tasca, necessària per al funcionament del camp, ara molesta la policia.

L'Oficina de la Comissió i el Parlament Europeu al passeig de Gràcia s'ha tornat a convertir aquesta tarda en l'espai de denúncia de les polítiques que aplica la UE en la crisi dels refugiats. En aquesta ocasió, la protesta tenia una raó concreta: la detenció, aquest dimecres a la nit, de cinc voluntaris de la Brigada Vallesana que circulaven en una furgoneta per una zona propera al camp d'Idomeni. La policia grega els va escorcollar i, tot seguit, els va traslladar a la comissaria de Kilkís. Quatre dels cinc activistes ja han estat alliberats, dos dels quals sense càrrecs. La mare d'una de les detingudes ha explicat que el tracte ha estat humiliant i vexatori, perquè han obligat la seva filla a despullar-se completament per escorcollar-la. Des de la Brigada Vallesana també denuncien possibles vulneracions dels drets humans, perquè l'advocat d'ofici va trigar hores a arribar per atendre els detinguts. El coordinador d'aquesta entitat, Martí Majoral, ha explicat que faran tot el possible perquè les acusacions no prosperin.

Segons la periodista Sara Montesinos, també voluntària a Idomeni, "els van treure els telèfons i els van mirar totes les fotos dels mòbils", precisament perquè havien presenciat el llançament de gasos lacrimògens. La detenció dels activistes del Vallès no és un cas aïllat. De fet, fins ara al camp d'Idomeni se n'han comptabilitzat entre 60 i 80. Els voluntaris consideren que aquestes detencions es fan amb l'objectiu d'aturar l'arribada de voluntaris internacionals. Álvaro Ruiz, voluntari d'Acció Solidària a Idomeni, explica que "aquests dies s'han posat una mica més durs en els controls dels voluntaris; en arribar als campaments ens demanen el passaport, els papers del vehicle... i comencen a fer una mica de pressió policial". També alerten, amb preocupació, que les autoritats gregues estan traslladant alguns refugiats a zones militars, espais completament inaccessibles a les ONG.

Una altra novetat a Idomeni aquest dijous és la imatge d'avions caces sobrevolant el camp. Els testimonis alerten que han generat un fort impacte en els refugiats. Molts han fugit de la guerra, i sons com aquests els traslladen als pitjors moments viscuts al seu país.