Barcelona, protagonista de la setmana del disseny de Hong Kong

Barcelona és notícia a Hong Kong. Una delegació de dissenyadors, empresaris i representants del govern municipal s'hi ha desplaçat per participar en una de les fires més prestigioses de món, la Business of Design Week, en la qual la nostra ciutat és la convidada. Teixir llaços comercials amb el mercat xinès és un dels objectius que s'ha marcat la comitiva, però també transmetre la idea que el disseny no pot girar l'esquena a la ciutadania.

"Barcelona inspira disseny". Aquest és es el lema que ha portat la delegació barcelonina a Hong Kong, que ho intentarà demostrar mentre duri la Business of Design Week, una de les fires de disseny més antigues i prestigioses del continent asiàtic. L’Ajuntament i l’Institut Ramon Llull han impulsat la comitiva i el FAD i el Barcelona Centre de Disseny han col·laborat per donar-hi forma. Fins a 20 ponents de prestigi com Javier Mariscal, Jorge Pensi o Txell Miras hi participaran fins diumenge, i una vintena d’empreses de la ciutat ja han iniciat rondes de reunions per entrar o fiançar-se al mercat xinès.

Al director de l'Institut Ramon Llull, Àlex Susanna, no li ha estranyat que Hong Kong pensés en Barcelona: “Ja fa bastants anys -diu- que encarnem un determinat tipus de ciutat que ha apostat per l’espai públic, pel disseny, per la creativitat en general, per l’urbanisme... gairebé diria que era inevitable.” L’estand barceloní disposa de dues exposicions. Una d’objectes de les empreses que participen en la missió empresarial i una segona amb peces de dissenyadors emergents. La mostra posa un èmfasi especial a recalcar que el disseny ha d’estar al servei dels ciutadans.

El primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pissarello -que forma part de la comitiva-, creu que aquest és un missatge cabdal: “Per nosaltres -assegura-, una ciutat només és intel·ligent si és capaç de satisfer les necessitats de tots els barris. Volíem amb la nostra presència llançar aquest missatge davant els empresaris d’aquí de Hong Kong i davant els nostres empresaris i creadors.” Per a la delegació, el fet que Hong Kong hagi convidat per primera vegada una ciutat a la fira i no un país com havia fet en totes les edicions, és símptoma que el disseny de la ciutat és un referent d'àmbit mundial.

L'espai expositiu de Barcelona té uns 400 m² i s'hi mostren dues exposicions; una amb 40 peces de petit format d'autors emergents i una selecció de 17 objectes dissenyats per empreses i dissenyadors barcelonins de referència.