Aquest és un dels pisos que la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat té a Barcelona per donar allotjament als demandants d'asil que queden fora del pla estatal d'acollida. Com aquest, l'Ajuntament gestiona habitatges per a 27 persones, però vol ampliar l'oferta fins a disposar d'un centenar de places. Abans que acabi l'any se'n crearan 50 i la resta s'aniran obrint al llarg de 2017. Els pisos els aportaran majoritàriament les ONG que col·laborin en el projecte i, per això, el consistori ha eixamplat de dues a 10 les entitats participants. Amb l'obertura de més places, el govern municipal no només vol protegir els demandants d'asil més vulnerables (com gent gran, malalts o persones LGTBI), sinó que també fa una crida al Govern espanyol perquè revisi el pla estatal d'acollida. JAUME ASENS, tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania "Tenim l'objectiu de denunciar i d'assenyalar les insuficiències i rigideses d'un pla que no està a l'altura. El repte és conjunt: hi ha una part de responsabilitat que ens correspon a nosaltres, però no podem exercir aquesta responsabilitat si no hi ha una major col·laboració amb l'estat." Els beneficiaris dels pisos complementaris al pla estatal s'hi podran estar un màxim de mig any, excepte els casos d'extrema vulnerabilitat, que podran demanar fins a dues pròrrogues de tres mesos.

Segons ha explicat l’Ajuntament, d’aquesta ampliació del programa se’n podran beneficiar persones que ja han esgotat el temps de la cobertura del programa estatal d’asil o bé que en van quedar excloses per “la rigidesa en les condicions que han de complir els sol·licitants”. En especial, el pla Nausicaa va dirigit a col·lectius vulnerables, com gent gran, malalts o persones LGTBI.

Actualment, el govern municipal gestiona 27 places per a sol·licitants d’asil fora del programa estatal d’acollida, provinents de pisos de la CCAR i Accem. Per augmentar l’oferta fins a 100 places, l’Ajuntament també eixamplarà el nombre entitats participants fins a 10 i el pressupost, que passarà de 165.000 € a 950.000 €. Les primeres 50 places es crearan abans que acabi l’any i la resta —fins arribar a 100— s’obriran al llarg de 2017.

Més enllà d’oferir protecció als refugiats més vulnerables, l’Ajuntament també planteja Nausicaa com un toc d’atenció al Govern espanyol. Segons el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, el programa estatal d’acollida “no està a l’altura”, a causa de les “insuficiències i rigideses” que presenta. Per aquest motiu, Asens demana a l’Estat que ofereixi més col·laboració a les administracions locals.