L’Arnau s’ha d’enderrocar

Ha estat un cop molt dur. Amb aquestes paraules, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, entomava el veredicte del grup de tècnics de l’ICUB que confirmaven que el Teatre Arnau, un dels més antics de tot l’estat, presentava deficiències importants d’estabilitat i estructurals i, a més, suposaria un risc per a la seguretat de persones i béns. Per tant, el futur del teatre passa per l’enderrocament.

Procés participatiu

Al voltant del futur de l’Arnau i el que s’hi podrà fer, s’ha engegat un procés participatiu encapçalat per diferents plataformes veïnals. Entre altres coses volen que el teatre pugui acollir un espai dedicat a la memòria del barri i que es basteixi un projecte teatral per revitalitzar l’escena teatral barcelonina. També s’aposta per encabir-hi un museu de les arts escèniques amb el fons que hi ha a l’Institut del Teatre. Per exemple, des de la plataforma Recuperem el Teatre Arnau, creuen que el projecte no s’ha de moure ni una coma i que cal vigilar els elements patrimonials que ara es puguin salvar. Des de Salvem l’Arnau la notícia de l’enderrocament ha estat un veritable revés i allunya, segons ells, la possibilitat que es pugui encabir en l’equipament el museu d’arts escèniques que ells volen.

Calendari per a un nou Arnau

Tot i que es preveu que després de l’enderroc puguin aparèixer restes arqueològiques de la muralla del Baluard, el naixement del nou Arnau ja té data. Es parla de 2020. Abans però, a la primavera, es posarà en marxa un concurs d’idees per començar a executar el nou teatre.