Fa un any que el govern municipal va aprovar declarar Barcelona ciutat contrària al Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP) entre Europa i els Estats Units, un rebuig que també va comportar la manifestació de diversos col·lectius. En aquesta ocasió, la cadena humana entre el consolat canadenc i l’oficina de la UE vol fer palesa la relació comercial que es pretén acordar entre aquestes dues institucions. La Comissió Europea i alguns estats membres, entre els quals hi ha l’Estat espanyol, pretenen que s’aprovi a finals del 2016.

Els convocants critiquen que el govern en funcions hagi ofert el suport incondicional a la signatura del CETA, tot i no tenir cap estudi d’impacte que asseguri un benefici per a la societat. L’acció s’emmarca en el programa “Tardor en resistència”, que preveu mobilitzacions en diversos països. L’acte compta amb el suport de més de 400 entitats, moviments socials, sindicats i organitzacions polítiques. També hi ha participat la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz; la candidata a la primera secretaria del PSC, Núria Parlon; el secretari general de Podem, Albano Dante Fachin i el portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, entre d’altres.

Àlex Guillamón, portaveu de Catalunya no al TTIP, assegura que el CETA “és una falca” per negociar el TTIP i que, de fet, presenta pràcticament “les mateixes característiques: els tribunals perquè les empreses puguin demandar els estats, la cooperació reguladora que pressiona totes les regulacions de drets socials, laborals, ambientals i de seguretat alimentària…”. Laia Ortiz, per la seva banda, ha denunciat que “no pot ser que des del secretisme i la manca de transparència s’estigui negociant a l’esquena de la sobirania popular”. Ha ressaltat, a més, que aquests dos tractats atempten contra tot allò que volen transformar des del consistori.