Una a una, les cinc associacions veïnals d'Horta-Guinardó presents a la comissió de seguiment de la ronda de Dalt es van aixecar i van deixar plantada l'alcaldessa. A primera fila només van quedar la regidora del districte i la tinenta d'alcalde d'Urbanisme. TONI MATEO, president de l'AV Montbau "Veníamos preocupados y salimos muy enfadados, la realidad es que llevamos mucho tiempo discutiendo sobre esto para que ahora eso caiga en el cajón como siempre." L'Ajuntament descarta el projecte anterior, acordat per CiU i PSC, que requeria una inversió de 400 milions d'euros. El govern de Colau l'ha reduït a la meitat, 200 milions a invertir en més d'un mandat. Per als propers tres anys, però, només se'n gastaran 15 milions, els que es van aconseguir amb la modificiació del pressupost pactada amb els socialistes. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Es van fer unes promeses d'un projecte faraònic que és pràcticament inviable. Nosaltres volem treballar el projecte amb el mateix objectiu plantejat pels veïns i les veïnes, que és la màxima cobertura possible pero perquè sigui viable perquè no sigui un brindis al sol." POSTPO El projecte preveu tres cobriments parcials entre el Nus de la Trinitat i les Roquetes. La mateixa solució s'implantaria a la zona de Vallcarca i els Penitents. A prop del Velòdrom d'Horta hi ha projectats dos passos subterranis i tres passeres elevades. El cobriment més ampli se situa entre Montbau i la Vall d'Hebron. Un tram de gairebé 500 metres que es taparà amb un gran parc urbanitzat al damunt de l'autopista urbana. Pels veïns, el pla queda lluny de les seves aspiracions. LLUÍS CAIRELL, president de l'AV Teixonera "Són trossets tan petits que per nosaltres no és ni una visera." El projecte també pretén reduir un 25 % el trànsit al tronc central de la ronda tot que no especifica com.

En una primera trobada, l’Ajuntament ha explicat als representants dels veïns d’Horta-Guinardó els nous criteris de treball per minimitzar l’impacte de la ronda de Dalt als barris per on passa, una proposta que ja els va avançar fa unes setmanes. El consistori aposta per deixar de banda el projecte de cobriment total de la via i fer-n’hi de parcials, que consideren més viables. També es plantegen altres actuacions com la instal·lació de pantalles per reduir el soroll.

Els veïns de la zona d’Horta-Guinardó consideren insuficient aquesta proposta i asseguren que s’han tensat les relacions amb el consistori. Per això, han decidit marxar després de la primera reunió amb el govern i plantar, així, l’alcaldessa en la comissió de seguiment de la ronda de Dalt. Reclamen que es deixin de banda nous estudis i que es respecti l’acord a què van arribar, durant el mandat anterior, amb CiU i el PSC.

Sí que han assistit a la comissió representants d’associacions de veïns d’altres barris per on passa la via, l’alcaldessa, Ada Colau; la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i la regidora d’Horta-Guinardó, Mercedes Vidal. Colau ha entès la reacció dels veïns “després de dècades de promeses incomplertes” però defensa que el projecte que posa el govern sobre la taula és “viable al més aviat possible”.

De manera paral·lela l’oposició ja ha reclamat que es tiri endavant el cobriment total de la via. En el ple de l’abril, es va aprovar una proposició de CiU que insta l’executiu a convocar la taula de treball d’aquestes obres i a assignar-hi el pressupost necessari per començar-les durant aquest mandat.