La vida durant la Guerra Civil, contes tradicionals o els jocs a la Festa Major de Gràcia. Aquestes són algunes de les històries que han explicat la gent gran als joves de l’Escola Nou Patufet i l’Escola de Vida Montserrat de l’ACIDH. Aquesta activitat està dins d'un projecte d’intercanvi intergeneracional de narrativa oral. ANNA JARQUE, directora del projecte Univers d’històries “L’objectiu és això, aquesta mirada entre joves i gent gran, perquè precisament, es recordin que mútuament són necessaris. En un inici es tractava de què els avis ens expliquessin un conte que a ells els hi explicaven de petits, ha resultat que abans no s’explicaven tants contes com nosaltres ens pensàvem.” Segons la directora del projecte, que s'expliquin o no contes depèn del tarannà de la família. Amb aquesta activitat volen recuperar les diferents històries que sentien els avis quan eren petits. Per fer-ho, s’han dividit en petits grups i els joves s’han convertit en investigadors etnològics i els avis en informants. CLARA NICOLAU I JESSICA NOGUERO, alumnes de l’Escola Nou Patufet “Ens ha explicat coses sobre la festa major aquí, a Gràcia quan ella era petita i històries sobre la seva família i entremaliadures.” MARGARITA LLAVANERAS, Espai de Gent Gran la Violeta “Interessant, perquè aquestes nenes han de saber també que l’època nostra no és la d’ara, és molt diferent, completament.” Totes les experiències es recolliran en un arxiu de memòria oral que configurarà aquest univers d’històries construït gràcies a la col•laboració entre els joves i la gent gran.

El projecte educatiu i social Univers d’històries d’Europa al món es va iniciar fa tres anys. Es tracta d’una proposta que es basa en l’intercanvi entre joves i gent gran a partir de la narrativa oral. L’objectiu és que aquestes trobades siguin un espai de treball, però també d’emocions. De fet, els joves es converteixen en investigadors etnològics que fan treball de camp i els avis són els informants.

La idea és recollir amb aquestes activitats un arxiu de les històries que coneixen els avis. El text de partida és un relat de Salvador Giner, ‘Mirada entre joves i avis’, que es treballa abans d’arribar a la jornada intergeneracional. I tot i que la idea inicial era que els avis expliquessin contes que haguessin sentit de petits dels seus avis, els organitzadors s’han trobat que, a casa de molts, no se n’explicaven. Segons la directora, Anna Jarque, s’han adonat que la transmissió dels contes no té res a veure a haver viscut en una altra època, a ser d’un medi urbà o rural o a la condició econòmica familiar, sinó que és el tarannà de la família el que farà que a casa s’expliquin històries o no. Per això, el projecte Univers d’històries també posa èmfasi en les històries personals de la gent gran.

Aquesta és la segona edició de la iniciativa, que culmina amb una taula de reflexió i valoració d’experiències que es farà el 14 de maig a la seu d’Amics de la UNESCO.