La Marta i la Romina van saber dilluns que s'havien quedat sense plaça per als seus fills a l'escola que volien, l'Escola dels Encants. El centre segueix un programa anomenat educació viva i activa, un sistema que cada cop més pares demanden. Marta Solans, portaveu de la Plataforma Famílies sense Plaça "75 fora d'Encants, 77 fora d'Univers, 25 fora d'Entença, que és escola de nova creació en barracons. mentre escoles tradicionals públiques i concertades estan baixant i baixant. Romina Pérez, mare "Com a famílies és horrorós, desolador. L'únic que volem és una escola d'aquesta línia." La Maria també s'ha quedat sense plaça al centre que volia, l'escola Entença. Aquesta, tot i no estar dins la categoria d'escola viva, també aposta per una nova manera de concebre l'educació, de forma no directiva. Un projecte que li va cridar l'atenció. Maria Estepa, mare "Nosotros echamos la preinscripcion y pusimos 5 opciones. La primera esta y las demás escuelas tradicionales públicas y en todas se ha quedado gente fuera." Per a aquest curs el Consorci d'Educació de Barcelona ha ofert un total de 178.800 places i tres nous centres, però un any més la xifra ha resultat insuficient per satisfer les peticions en primera opció d'un ampli nombre de famílies.

L’Escola dels Encants és un centre públic de nova creació que es defineix com una escola participativa, oberta i viva que utilitza una metodologia de treball activa i respectuosa amb els processos interns dels infants. Un total de 75 famílies s’han quedat sense plaça als Encants. “Com a famílies és horrorós, desolador; l’únic que volem és una escola d’aquesta línia”, explica Romina Pérez, una de les mares que no aconseguit plaça per al seu fill. Els manifestants defensen que és un problema més extens. “Estem reclamant un canvi educatiu que a la societat es reflecteix però el sistema educatiu encara no arribat”, explica Solans, que defensa que es necessiten més places en aquest model d’escola. Actualment a Barcelona només hi ha sis escoles que segueixin la línia d’escola no directiva.

Des del consistori, Miquel Àngel Essomba, comissionat d’Educació i Universitat de l’Ajuntament, ha remarcat que el sistema educatiu de Barcelona encara està en procés de transformació. I ha defensat que per fer-ho bé s’ha de fer d’una manera lenta però segura. Per a aquest curs el Consorci d’Educació de Barcelona ha ofert un total de 178.800 places i tres nous centres, però un any més la xifra ha resultat insuficient per satisfer les peticions en primera opció d’un ampli nombre de famílies.

Inauguració de l’Escola dels Encants

Després de set anys fent classe en barracons, el nou centre va començar a funcionar aquest curs, però ha estat avui quan se n’ha fet la inauguració oficial. Els assistents han coincidit a destacar que un dels punts forts de la nova escola n’és el projecte. És el que es coneix com un centre d’altes capacitats amb un objectiu prioritari: que els alumnes desenvolupin un aprenentatge social que puguin utilitzar fora de l’aula.

A la inauguració hi ha assistit la consellera d’Educació, Meritxell Ruiz, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha aprofitat l’acte per comprometre’s davant dels pares a treballar en un possible institut a la zona, una reivindicació que l’AMPA feia molt de temps que reclamava.