De bon matí portaven les corones de flors i s'ultimaven els detalls de l'espai de condolences al Camp Nou dedicat a la memòria de Johan Cruyff. L'efecte tafaner d'alguns despistats matiners donava pas a l'arribada dels primers aficionats que volien retre un homenatge a l'exfutbolista holandès. Gent anònima de totes les edats però també alguns més veterans, alguns que havien tingut el privilegi de veure'l jugar a l'estadi: Emoció i respecte per a un dels grans del futbol que ha congregat tant els esportistes de les seccions del Barça; ha estat el cas de l'equip de bàsquet al complet, encapçalat pel secretari tècnic Joan Creus i l'entrenador Xavi Pascual, com també personalitats importants d'altres equips de la lliga espanyola, com l'actual entrenador de l'Espanyol, Constantin Galca i el president del Reial Madrid, Florentino Pérez. CONSTANTIN GALCA, entrenador del RCD Espanyol FLORENTINO PÉREZ, president del Reial Madrid Avui el Camp Nou no hi ha hagut ni colors ni escuts, només s'ha tenyit de la memòria de Johan Cruyff.

L’espai s’ha habilitat a la tribuna principal del Camp Nou i tothom qui ho vulgui s’hi pot acostar fins dimarts per dedicar-li mostres d’afecte. El primer a signar el llibre de condolences ha estat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat del president del club, Josep Maria Bartomeu. Més tard també ha visitat el memorial la vicepresidenta de la Generalitat, Neus Munté, que ha reiterat que Cruyff “han canviat la visió del futbol ja per sempre”.

Seguidament, hi han entrat els aficionats que s’aplegaven des de primera hora a les portes del Camp Nou. En concret, l’espai obrirà dissabte, diumenge i dilluns entre les 10 i les 19 h, mentre que dimarts, s’hi podrà accedir fins a les 21 h.

L’espai també l’han visitat membres del govern municipal, com l’alcalde accidental, Jaume Asens, que ha agraït la tasca de Cruyff: “Gràcies a ell he après a estimar aquest esport”. Tant Asens com el diputat d’ERC, Joan Tardà, han parlat del vincle que l’holandès tenia amb la cultura catalana i s’hi han referit com “un dels nostres”. L’expresident de la Generalitat, Artur Mas, s’ha referit a Cruyff com un “portador d’energia positiva”.

Entre els assistents al memorial, destaca la presència de l’expresident del FC Barcelona Joan Laporta, que s’ha emocionat davant la fotografia de Johan Cruyff. L’ha qualificat de “referent” del futbol i ha agraït la seva tasca perquè gràcies a ell “els barcelonistes són uns privilegiats”, ha assegurat Laporta. Les seccions d’altres esports del Barça també han fet el seu homenatge a Cruyff, com ara la plantilla de bàsquet, que ha visitat el memorial al complet.

Qui també ha lamentat la pèrdua és el president del Reial Madrid, Florentino Pérez, que s’ha personat a l’estadi per mostrar el seu condol i ha coincidit amb els que asseguren que Cruyff va canviar la història “del Barça i del futbol espanyol”. El president de la Federació Catalana de Futbol, Andreu Subies, també ha dit que “el llegat de Johan Cruyff perdurarà molts anys”. I l’entrenador de l’Espanyol, Constantin Galca, ha definit Cruyff com “l’home que va inventar el futbol modern”.

El FC Barcelona ha decretat dol per la mort de Cruyff les banderes de l’estadi onejaran a mig pal fins al 2 d’abril, moment en què, coincidint amb el clàssic, es farà un mosaic per recordar-lo. A més, la junta directiva es reunirà el proper dimarts i decidiran quines altres accions es duran a terme.

Tot i que l’espai de dol s’ha obert aquest dissabte, ahir ja van ser molts els aficionats que es van acostar espontàniament al Camp Nou per dir l’últim adéu al tècnic holandès.