Poc ha canviat entre aquesta imatge, just després de l'atac a 'Charlie Hebdo'... i ¤W2 43 ]] C2.5 G 0 [[ *CG iarxdat 02/01/2016 0.05 aquesta altra, de fa només 15 dies. Tot un any, el temps que fa que Catalunya està en el nivell 4 d'alerta antiterrorista, només un graó per sota del màxim. 12 mesos durant els quals no només s'ha mantingut l'alerta, sinó que fins i tot s'ha reforçat, sobretot cap a finals de 2015. De setembre a desembre, el percentatge de Mossos d'Esquadra dedicats a la lluita antiterrorista a Barcelona va créixer del 24 al 45 %. Un increment que el conseller d'Interior ha justificat avui a la reunió del gabinet de coordinació antiterrorista. JORDI JANÉ, conseller d'Interior "Un conjunt d'amenaces anaven dirigides a un possible gran atemptat en època nadalenca i amb un escenari de gran ciutat europea, i Barcelona ho és." Actualment, segons el conseller, "no hi ha cap amenaça concreta en territori català", però ha insistit que no es pot abaixar la guàrdia perquè continua havent-hi un risc global. Una de les accions terroristes que més preocupen els responsables d'Interior són els macroatemptats, com els que es van perpetrar al novembre a París. Però hi ha un altre tipus d'amenaça que també s'investiga intensament per evitar que es produeixi: és el que es podria denominar terrorisme individual. JORDI JANÉ, conseller d'Interior "En l'àmbit europeu es detecten actuacions puntuals, més casolanes i menys sofisticades de persones que poden arribar a cometre un atemptat." Detectar aquests anomenats "llops solitaris" és un dels objectius dels serveis d'intel·ligència dels Mossos, que a partir d'ara es reforçaran amb més recursos.

Jané ha assegurat que hi ha una major atenció policial a la ciutat i l’àrea metropolitana perquè “un conjunt d’amenaces anaven dirigides a un possible gran atemptat en època nadalenca i en un escenari de gran ciutat europea. I Barcelona ho és.” La conseqüència és que el percentatge de Mossos dedicats a la lluita antiterrorista a la ciutat va arribar el desembre passat al 45 % del total d’efectius. Només dos mesos enrere, al setembre, aquesta proporció era del 24 %.

El conseller d’Interior ha afegit que l’augment del patrullatge preventiu ha estat especialment visible en infraestructures clau de la ciutat i ha assegurat que actualment l’objectiu principal és potenciar els serveis d’intel·ligència i informació per tal de prevenir possibles atemptats.

Actualment el nivell d’alerta antiterrorista a tot l’estat és de quatre sobre cinc, ja que es va apujar després dels atemptats de 2015 a París i Tunísia. Jané ha fet aquestes declaracions després de la cinquena reunió del Gabinet de Coordinació Antiterrorista. En la trobada, a més del conseller, hi han participat el director general de la Policia, Albert Batlle, i el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero. No hi ha participat, però, cap representant de la Guàrdia Urbana.