"El canvi climàtic no s'atura si no ho fem entre tots i ho canviem de debò, sinó els nostres néts no veuran un planeta com el que estem vivint nosaltres" "Hem de canviar els la forma de consumir energia per millorar el planeta." "Me uní a esta marcha hace muchos años, en los años 70 era muy activa en estados unidos, en California sobre todo reciclando y yendo en bicicleta todo el día." Amb aquesta marxa multitudinària i pacífica, els ciutadans han demostrat com cada vegada més els preocupa el canvi climàtic. Entitats, activistes, polítics i ciutadans anònims s'han aplegat per exigir mesures urgents per fer front al problema mediambiental. YVE RAMÍREZ, portaveu del Moviment per la Justícia Climàtica "Fer veure als líders de tots els països que la gent vol un canvi i un compromís real de part seva." CINTHIA PEREIRA vocal del Col·legi d'Ambientòlegs "L'esperança no és tant a alt nivell sinó que està en la gent." ARCADI OLIVERES economista i activista "Si aquest món és així, si l'hem destruit de la manera com l'hem destruit és perquè nosaltres també ho hem fet. Canviem de mòbil cada setmana o cada mes o participem en el Black Friday i comprem inúltiment, aquestes coses són tan importants com un canvi de política." El compromís dels governs de reduir les emissions de CO2 o l'eliminació d'energies contaminants són algunes de les peticions que avui s'han repetit a milers de ciutats d'arreu del món.

La marxa, en què segons els organitzadors han participat entorn de 5.000 persones, ha començat a la Via Laietana, a l’altura de l’avinguda de la Catedral, per pujar fins a la Gran Via i dirigir-se cap al passeig de Sant Joan. Des d’allà ha enfilat el passeig de Lluís Companys per arribar al Parc de la Ciutadella, on s’ha guardat un minut de silenci en solidaritat amb París i la resta de llocs on no es poden dur a terme les manifestacions i s’ha llegit el Manifest per la Justícia Climàtica.

La capital francesa és, precisament, on aquest dilluns arrenca la COP21, la 21a Conferència de les Parts de la Convenció Marc de les Nacions Unides pel Canvi Climàtic. De la trobada dels màxims líders mundials, n’hauria de sortir un gran acord global sobre el clima. Però des de les entitats ecologistes es denuncia que les propostes de reducció d’emissions que es debatran a París són del tot insuficients per abordar la problemàtica climàtica.

L’alcaldessa, Ada Colau, presentarà en el marc de la cimera el “Compromís de Barcelona pel Clima”. El document reflecteix les línies de treball i fixa els objectius del consistori en relació al canvi climàtic. El 2030 aspira a haver reduït un 40% les emissions de CO2 respecte els valors del 2005 i haver augmentat un 1m2 d’espai verd urbà per cada habitant.

El govern municipal s’ha volgut també sumar aquest diumenge a la Marxa pel Clima. En ella hi ha participat, entre d’altres, els regidors Gerardo Pisarello i Janet Sanz i en acabar, la pancarta que ha encapçalat la manifestació ha acabat penjada del balcó de l’Ajuntament.

La Marxa Mundial pel Clima, que se celebra en ciutats d’arreu del món, vol ser una gran mostra de pressió perquè els estats es comprometin amb les energies 100 % netes. A Barcelona, la manifestació ha estat organitzada pel Moviment per la Justícia Climàtica, constituït aquest mes de novembre. La marxa és, de fet, un dels primers actes d’aquesta plataforma, una xarxa que reuneix ciutadans i entitats socials i ecologistes i que té per objectiu promoure alternatives viables al model socioeconòmic imperant i impulsar mesures de pressió als governs perquè aquests actuïn contra el canvi climàtic.