Una trentena de productors de fruita, verdura, farina i altres aliments estan presents al Mercat de la Terra. Com explica Jaume Vilà, portaveu de l’Associació Slow Food Barcelona, “la idea és que els productors que treballen la terra tinguin un contacte directe” amb els consumidors per tal que coneguin millor l’origen i tractament dels productes que compren.

Segons Vilà, hi ha un interès creixent per aquest model alimentari ja que “cada vegada la gent està més conscicenciada que s’ha d’alimentar de forma saludable”. A més, afegeix, “el producte de proximitat fa que l’economia local millori”. La voluntat és convertir-se en el mercat del Poble-sec, amb una cita setmanal que esdevingui referent de la venda de productes de qualitat i proximitat a la ciutat.

Un dels objectius de fons és recuperar productes i sabors que s’han anat perdent. En aquesta línia s’inscriuen els baluards, projectes locals per donar suport a la pagesia i fomentar el cultiu i consum d’aliments en risc de desaparició com la mongeta del ganxet o la patata del bufet. Actualment a Barcelona hi ha entorn de 30 restaurants adherits al moviment de l’ecogastronomia o “slow food”, la meitat dels que hi ha arreu de Catalunya.

El moviment “slow food” va néixer a Itàlia el 1989 amb la voluntat de teixir una alternativa al model productiu i de consum imperant. En oposició a la lògica industrial, l’ecogastronomia promou uns valors gastronòmics que es basen en aliments bons, nets, i justos. Des de llavors s’ha estès fins a estar present a 122 països.