ARTUR MAS, candidat a la presidència "Quién se puede identificar y sentirse protegido con un estado que trata a los demócratas como si fueran delincuentes? Quién se puede sentir atraído por un estado que utiliza las leyes y los tribunales para acallar la democracia y no para canalizarla. Aquesta legislatura ha de servir per transitar de l'autonomia a l'estat. Cada dia menys autonomia i més estat. Sense investidura no hi ha govern definitiu i, conseqüentment, el procés queda encallat, al menys durant un temps."

Les referències al Govern espanyol han estat clares i directes. Parlant en castellà, Artur Mas ha acusat l’Estat de “tractar els demòcrates com a delinqüents” i “d’utilitzar la llei i els tribunals per fer callar la democràcia”. També ha lamentat que “en les democràcies de qualitat, s’adeqüen els marcs legals per donar sortida a la voluntat popular. En pseudodemocràcies s’utilitzen la fiscalia, la policia i els tribunals per avortar-la”.

Mas també ha llançat un esquer a la CUP, que serà clau en la votació. El candidat ha demanat un govern definitiu, que requereix la investidura, i no un govern en funcions per afrontar els reptes d’aquesta legislatura. Per això, ha fet la metàfora que “de nosaltres depèn que aquesta setmana s’orientin bé les veles per aprofitar el vent que el 27-S el nostre país va oferir a les urnes als seus navegants”.

Després d’aquesta conclusió final, els diputats han aplaudit el discurs. També ho ha fet Antonio Baños, tot i que poc després s’ha aturat, i s’ha sumat així al silenci de la bancada de la CUP.

Aquesta és la tercera vegada que Artur Mas aspira a ser president de la Generalitat però, a diferència de 2010 i 2012, aquest cop no té garantits prou suports per revalidar el càrrec. Per superar la votació d’aquest dimarts al vespre, Mas hauria d’aplegar 68 vots a favor, que marquen la majoria absoluta. De moment, però, només disposa dels 62 diputats de Junts pel Sí. Si es compleixen les previsions, el candidat s’haurà de sotmetre a un segon debat dos dies després i només necessitaria una majoria simple.

El debat d’investidura s’ha iniciat just un any després del procés participatiu del 9 de novembre de 2014, esgotant el termini de convocatòria. Des de la tribuna, l’han seguit els expresidents del Parlament Núria de Gispert, Ernest Benach i Joan Rigol.