Els veïns del Poblenou han impedit la construcció d’un monestir a la plaça de Sant Bernat Calbó, on actualment hi ha edificada una església dels anys 60 que presenta greus problemes estructurals i que se n’aconsella l’enderrocament. A la plataforma Salvem la Repla, que agrupa veïns de la plaça, s’hi van sumar entitats cíviques, l’eix comercial del Poblenou i l’AMPA de l’Escola Mar Bella, per intensificar l’oposició al projecte.

Fruit de les mobilitzacions i de la mediació de l’Ajuntament, l’Arquebisbat ha fet públic que s’ha decidit “renunciar al projecte tenint en compte les dificultats d’edificabilitat i convivència” tot i que se seguirà buscant la ubicació idònia per poder edificar “el petit monestir que necessiten les germanes”.

L’oposició veïnal a la ubicació d’un monestir a la plaça de Sant Bernat Calbó ve de lluny. Ja el 2013 es va apuntar aquesta possibilitat quan l’Arquebisbat va decidir tirar a terra la parròquia atès el mal estat de l’estructura de l’edifici. Els veïns, però, van intensificar les protestes perquè l’espai acollís finalment un equipament públic que pogués aprofitar el barri i ubicar el centre religiós en un altre espai del Poblenou. Amb l’arribada d’Ada Colau a l’alcaldia, els veïns van aconseguir que el nou consistori assumís també el paper de mediador en aquest conflicte que mantenien amb l’Església.