YANIS VAROUFAKIS, exministre de Finances de Grècia "Brussel·les odia la democràcia, la tracta amb menyspreu. Quan vam guanyar les eleccions i vam dir que ens havien votat per fer les coses diferents ens van mirar com animals estranys. Teníem l'estrany pensament que el que deia la gent servia per fer les coses diferent, però al primer eurogrup em van dir que aquelles eleccions no canviarien res, perquè si no el sistema s’esfondraria." Aquests eren els primers de la cua... I aquests altres, els últims. La fila de gent ha arribat a fer una volta sencera a El Born Centre Cultural. La visita de l'exministre de Finances grec ha generat tanta expectació que, al final, molts s'han quedat sense poder entrar a la conferència. Alguns ja s'ensumaven la gentada com aquest grupet, els primers a passar, que han arribat a les dues de la tarda. "Crèiem que hi hauria molta gent esperant i hem decidit venir aviat. Ens hauria fet molta pena no poder-hi entrar." Aquests jubilats també han estat previsors. Han tingut un dia intens. "Hem sortit del poble a les sis del matí i hem vingut a donar suport al president Mas. I després cap aquí a veure el senyor grec a veure si ens explica que sense la Unió Europea també podem viure." La cua de gent ha obligat l'organització a comptar-los un per un. Només els 300 primers podien passar a la sala. La resta, a partir d'aquest cartell, s'havien de conformar a seguir-ho per una pantalla gegant. Un sistema d'accés que ha indignat més d'un. "Jo els he comptat i no n'hi ha 300 davant meu. El que passa que hi ha gent que guarda el lloc a d'altres. Això no és de rebut." Malgrat això, pocs han decidit fer mitja volta. D'una manera o una altre veurien i escoltarien a Varoufakis. I, qui sap, potser amb una mica de sort... "Potser el veiem pels passadissos! - I si el veieu què? - Li farem una foto!"

Molta expectació aquest dijous als voltants d’El Born Centre Cultural per intentar aconseguir una de les 300 cadires disponibles per a la conferència de l’economista i ministre de Finances grec entre gener i juliol de 2015, Iannis Varufakis. Alguns esperaven des les dues del migdia per assegurar-se el lloc, i una hora abans de l’inici de l’acte, les cues han fet la volta a l’equipament. Bona mostra de la popularitat de Varufakis des que va ser l’encarregat de negociar el rescat de Grècia amb la Unió Europea.

La resta s’han hagut de conformar a seguir-ho per una pantalla gegant.

En la conversa amb la periodista Mònica Terribas, Varufakis ha carregat durament contra el funcionament de la Unió Europea, que considera que va ser mal construïda des de l’inici. De fet, ha afirmat que “Brussel·les odia la democràcia i la tracta amb menyspreu” de manera que “el procés democràtic és pura cosmètica”, i ha explicat, com a exemple d’això, que “en el primer Eurogrup em van dir que les eleccions gregues no canviarien res, perquè el sistema s’esfondraria”.

L’exministre ha titllat de “greu error” que el primer ministre grec, Alexis Tsipras, cedís a les pressions de l’Eurogrup malgrat que el 62 % dels grecs havien rebutjat les mesures d’austeritat de la troica. En aquest sentit, ha alertat que “l’FMI i el BCE només volen humiliar-nos perquè a la resta de països europeus no creixin els partits d’esquerres.”

Varufakis ha avançat que està mantenint reunions per impulsar un moviment paneuropeu que agrupi els ciutadans de tots els països per fer front comú contra la Unió Europea, i que de moment està trobant bona predisposició perquè “molts ciutadans han entès que Grècia va ser un laboratori”.