El mes de maig ja va entrar amb temperatures d’estiu i, de moment es mantindrà tossut en la mateixa línia fins dijous. Cal recordar que diumenge, 3 de maig, l’Observatori Fabra va assolir una temperatura màxima de 29,3ºC, la temperatura més alta mai assolida en una primera quinzena de maig des que es recullen dades ara fa un segle.

L’arribada d’una bombolla d’aire calent en altura procedent del desert del Sàhara, amb valors tèrmics propers als 25ºC a uns 1.500 metres d’altitud a la vertical de Catalunya, implicarà temperatures de plena canícula i del tot atípiques per aquesta època de l’any. La calor serà intensa a Ponent i a la Catalunya Central, on dimecres i dijous assoliran registres que s’ubicaran entre els 35 i els 38ºC. Al prelitoral, en localitats com Sabadell, Granollers o Vilafranca del Penedès, el mercuri arribarà a marcar pics màxims d’entre 30 i 33ºC. A la costa, en canvi, l’aigua del mar encara força freda afavorirà les marinades i fins i tot la possibilitat d’algunes boires marítimes o bancs de núvols baixos. Tot plegat farà que els termòmetres no es disparin tant com terra endins i que difícilment superin els 26 o 27ºC en aquestes jornades.

Aquest episodi excepcional de calor s’acabarà de forma sobtada divendres a causa de l’arribada d’una massa més fresca procedent del nord, i  dels vents de nord i de mestral. Les temperatures baixaran en aquesta jornada més de 10ºC a l’interior, tot i que a la costa el descens serà més moderat. Els mapes a llarg termini intueixen una segona quinzena de maig amb temperatures molt més contingudes i properes a la normalitat, per bé que de moment no s’entreveu cap episodi general i generós de pluges que pugui apaivagar la sequera que s’arrosseguen boscos i sembrats des de fa mesos a bona part del país.