No només ha estat l'obra de la discòrdia sinó també la que ha provocat una sacsejada als fonaments de la direcció del MACBA. Avui els representants de l'òrgan de govern del Museu, entre els quals Ajuntament i Generalitat, s'han reunit de manera extraordinària per posar fi a la crisi. I això ha passat per acceptar la dimissió del director Bartomeu Marí que continuarà al càrrec fins que se'l rellevi. JAUME CIURANA, regidor de Cultura "El director no ho planteja en termes de censura sinó de pèrdua de confiança en el seu equip". Per això i abans de presentar la dimissió, Marí ha cessat dels seus càrrecs Valentín Roma, conservador en cap del MACBA i Paul Preciado, cap de programes públics i alhora comissaris de l'exposició. Són els qui de fet es van negar a eliminar de l'exposició la peça que al·ludeix al Rei Joan Carles. JAUME CIURANA, regidor de Cultura Quan un equip directiu, director del museu, conservador en cap i cap de programa públics no s'entenen i hi ha una esquerda evident en el seu funcionament és evident que les coses no s'han fet bé". Qui no es mou del càrrec tot i haver-lo posat a disposició del museu és el gerent. Se'l ratifica per garantir sense problemes el funcionament del museu i també els reptes de futur, com n'és l'ampliació. La comissió delegada del MACBA ha afegit que reitera el seu compromís amb la llibertat creativa i les decisions artístiques. En tot cas, el nou director s'escollirà a través d'un concurs públic internacional les bases del qual es començaran a redactar de manera immediata.

Una dimissió, dos acomiadaments i una ratificació són el resultat de la polèmica per l’exposició “La bèstia i el sobirà” al MACBA. La darrera decisió de Marí al capdavant del museu ha estat prescindir del conservador en cap, Valentín Roma, i del cap de programes públics, Paul B. Preciado, al·legant “la pèrdua irrecuperable de la confiança”. Si bé s’ha acceptat la dimissió de Marí, la comissió ha ratificat el gerent del consorci del MACBA, Joan Abellà, que també havia posat el seu càrrec a disposició.

Ara, es convocarà un concurs públic internacional per trobar un nou director per al museu. Mentre no s’incorpori un substitut, Bartomeu Marí continuarà tenint el càrrec.

La decisió s’ha pres aquest dilluns en una reunió extraordinària de la direcció del MACBA per resoldre la crisi generada arran de l’exposició “La bèstia i el sobirà”. Hi han assistit delegats de totes les institucions que participen en la gestió del museu, el tinent d’alcalde de Cultura de Barcelona, Jaume Ciurana; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i representants del Ministeri de Cultura i la Fundació MACBA.

Jaume Ciurana ha llegit davant la premsa el comunicat de la comissió delegada del MACBA, en què han volgut “lamentar profundament” que un “desacord entre professionals” hagi situat el museu “en el centre d’una polèmica no desitjada”.

L’escultura de la discòrdia

La cancel·lació de l’exposició “La bèstia i el sobirà” dimecres passat va encendre la metxa de la polèmica. El director del MACBA, Bartomeu Marí, va considerar “inapropiada” una escultura d’Ines Doujak i John Barker que mostra el rei Joan Carles en una escena de sexe.

La decisió va sumar detractors de seguida: la mateixa tarda de dimecres es va convocar una protesta a les portes del museu. També van arribar crítiques des dels mateixos treballadors del MACBA, crítics d’art, i els comissaris de l’exposició. Amb l’oposició a la cancel·lació, divendres Marí va fer un pas enrere i va anunciar que l’exposició s’obriria al públic dissabte.