Fa tres anys que està tancat per reformes, però ben aviat el Museu Etnològic tornarà a obrir les portes al públic. Ho farà la primavera de 2015. Tot i que el govern municipal encara no ha presentat un pla detallat de quines obres exposarà l'espai, sí que ha dit que acollirà bàsicament obres de la col·lecció catalana. Les dels altres continents es traslladaran al nou museu de les cultures del món, situat al Born. Un plantejament que no ha agradat a alguns grups de l'oposició. Iniciativa creu que cal redefinir el projecte perquè el Museu Etnològic no es redueixi a un espai de folklore català, i el PP creu que té molta càrrega ideològica. ÀNGELS ESTELLER, regidora del PP "Vostè destil·la política permanent en cada acció que fa per sobre dels criteris culturals i la seva resposta obeeix a aquesta percepció seva de la cultura subordinada a la política i als dictats de la Generalitat." ISABEL RIBAS, regidora d'ICV-EUiA "No sé quina de les dues coses em preocupa més: si el fet que el Museu Etnològic es restringeixi a allò que és català, o de que el Museu de les Cultures del Món, a més d'etnocentrista, oferirà aquelles col·leccions amb les millors peces amb una priorització estètica per sobre del concepte." JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura "Estarà centrada exclusivament amb etnografia catalana? No. El discurs predominant, el fil conductor, serà la forma de vida dels catalans? Evidentment, perquè aquí és on tenim el museu." El tinent d'alcalde de Cultura s'ha compromès a explicar detalladament el projecte a la comissió del mes de febrer, dies després que el museu de les cultures del món ja hagi obert les portes. Està previst que sigui el 7 de febrer.

El tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, ha assegurat que el nou Museu Etnològic no es dedicarà exclusivament a l’etnologia catalana, tot i que en serà el fil conductor. Ciurana ha hagut de respondre a les crítiques en bloc de l’oposició durant la Comissió de Cultura, i també a les informacions que s’han publicat aquests últims dies. En àmbit polític, tot els partits li han retret manca d’informació al voltant d’aquest nou projecte museístic, que també incorpora la inauguració a principis d’any del nou Museu de les Cultures del Món al carrer de Montcada. El PP i ICV han presentat dues proposicions, que finalment no han tirat endavant, que instaven a rebutjar i aturar aquest dos projectes.

La regidora del PP Àngels Esteller, que finalment ha retirat la proposta inicial de reprovació a Ciurana, considera que el nou Museu Etnològic respon a “criteris polítics” i ha acusat el tinent d’alcalde de “sectarisme” i de tenir una “percepció de la cultura subordinada a la política”.  També el PSC i ICV-EUiA han demanat a Ciurana que “faci un parada en el camí” i  que “aturi l’obertura d’aquests dos museus per fer una reflexió conjunta” amb experts que permeti redefinir el projectes amb “el consens suficient”. Jordi Portabella, d’Unitat per Barcelona, ha estat, en canvi, més conciliador. Tot i criticar la manca d’informació sobre el nou Etnològic, Portabella veu inviable no obrir dos museus que ja tenen feta tota la inversió feta i estan pràcticament enllestits.

Ciurana ha explicat que el febrer de l’any vinent es presentarà la proposta del nou Museu Etnològic, coincidint amb la inauguració del Museu de les Cultures del Món. Per tot plegat, considera que és impensable aturar el projecte d’un museu que “ja té les vitrines” posades. Vistes les crítiques rebudes aquests últims dies, Ciurana ha assegurat que no hi haurà una separació de les 80.000 peces del fons patrimonial entre l’Etnològic i el museu del carrer de Montcada. De fet, al Museu de les Cultures del Món només s’hi exposaran 47 peces, un 8,6%, que ja estaven inventariades a l’Etnològic i ha negat que el de Montjuïc sigui un “cosa folklòrica”, com s’ha publicat en alguns mitjans.

L’oposició també critica l’opacitat de la Muntanya de Museus

Ciurana també ha rebut les crítiques de l’oposició per la manca d’informació al volant del projecte de la Muntanya de Museus de Montjuïc. El tinent d’alcalde de Cultura ha explicat que la comissió tècnica ja els ha presentat una primera proposta de repartiment d’espais i que estant pendents d’una reunió amb la Generalitat. Ciurana ha avançat que molt probablement s’hi farà una reserva d’espai per al nou Museu de l’Arquitectura i per a l’ampliació del MNAC, però que primer cal arribar a un acord amb totes les parts implicades.