RAIMOND BLASI, regidor de Comerç, Consum i Mercats "L'encàrrec que s'ha de realitzar amb un o diferents gabinets jurídics per tal de fer una valoració de la possibilitat jurídica i legal de la protecció, no de l'intangible, com de la mateixa activitat econòmica que s'hi desenvolupa. Aquest és el repte important i el més difícil, tampoc no podem enganyar la gent, perquè tenim una normativa europea que és molt restrictiva en aquest sentit, però estem posant diversos elements en marxa, com l'oficina d'atenció als establiments emblemàtics. Hi ha un conjunt de serveis que es donen a la totalitat d'activitats econòmiques que s'hi vulguin acollir, com la reubicació en cas que es vulgui traslladar l'activitat, tema de successió del negoci, perquè si no hi ha una successió ningú no pot obligar a mantenir o conservar una activitat. La ciutat evoluciona i no vol dir que es mantinguin les mateixes voluntats per part dels consumidors a l'hora d'accedir a determinats establiments. És un repte important i a vegades actuem més amb el cor que no pas amb el seny de cara a poder-ho veure. Per tant, hi ha molta feina al damunt, s'hi està treballant i ara estem en la recta final en la part urbanística, que és la suspensió de llicències que vam realitzar, amb una previsió de poder fer l'aprovació inicial abans de finalitzar l'any amb el que seria el conjunt de la protecció."

Diversos gabinets jurídics analitzen la possibilitat legal de blindar l’activitat que desenvolupen els establiments catalogats com a emblemàtics. Segons Blasi, aquest és el repte més difícil perquè “la normativa europea és molt restrictiva”. L’altra dificultat, diu el regidor, és que amb el pas del temps “la ciutat evoluciona” i no sempre es mantenen les pràctiques dels consumidors d’anar a comprar a una botiga encara que tingui l’etiqueta d’emblemàtica. Blasi també ha parlat d’altres qüestions que la normativa hauria de resoldre, com ara si algun negoci protegit es vol traslladar o reubicar i què passa si algú decideix jubilar-se.

Dels prop de 400 establiments que actualment formen part de la llista de botigues singulars “no tots” quedaran en el llistat definitiu, ha afirmat el regidor. La suspensió de llicències d’obres dels comerços singulars va entrar en vigor el mes de març i té una vigència d’un any, període durant el qual el govern municipal s’ha compromès a elaborar un document amb un nou règim jurídic que els protegeixi.