Les pluges d'aquest matí s'han convertit en aiguats a la tarda. Montbau ha estat un dels barris més remullats, on al llarg del dia han caigut fins a 106 litres per metre quadrat. Però les afectacions s'han fet notar a tota la ciutat, i de fet hi ha hagut al voltant de 5.000 veïns afectats per avaries a la xarxa elèctrica, a Virrei Amat, a les Corts i a l'Esquerra de l'Eixample. Els talls de subministrament també han afectat els semàfors en alguns punts. Tot i la forta pluja molts han aprofitat per sortir a passejar. La situació ha fet activar el pla municipal per risc d'insuficiència drenant. L'acumulació d'aigua ha afectat la circulació a les a les rondes, especialment la de Dalt en sentit Llobregat. Les retencions s'han concentrat entre el Nus de la Trinitat i la Vall d'Hebron, i no ha estat fins a quarts de set de la tarda que s'ha normalitzat el trànsit. Un altra zona de la ciutat on el temporal s'ha notat amb força és el front marítim. En alguns moments les onades han superat els dos metres d'altura. Això no ha impedit, però, que els més agossarats fessin un volt pel passeig, i fins i tot practiquessin esport. "És el temporal més gran que he vist a la meva vida." Els bombers han fet 130 sortides a la ciutat fins a dos quarts de nou del vespre i el 112 ha registrat 160 trucades des de Barcelona pels aiguats. S'espera que els pluges persisteixin en les properes hores, i podrien empitjorar situacions com el desbordament que ha viscut avui el riu Besòs.

S’han registrat 106 litres per metre quadrat a Montbau, 93 a l’Observatori Fabra (al peu del Tibidabo), 88 a Sants i a Sant Gervasi i 85 a Vallcarca. Aquest és el segon registre més important de pluges a Barcelona des de l’any 2004. Als barris més propers a la platja no ha plogut tant com als de la part alta de la ciutat, però sí que s’han superat a tot arreu els 50 litres per metre quadrat.

Abans de marxar en direcció nord-est (és a dir, cap a Girona), la pluja ha afectat tot el litoral i el prelitoral català, així que els rius s’han crescut. El Besòs ha sortit de la llera en diversos punts. Cap a les 19 h, el cabal del riu ha superat els 180.000 litres per segon. La crescuda s’ha fet evident al llarg de tot el Parc Fluvial del Besòs, on l’aigua ha arribat quasi al nivell dels ponts que comuniquen Barcelona amb Santa Coloma de Gramenet. El pla Inuncat, activat des d’ahir en alerta a tot el litoral i prelitoral català, s’ha elevat al nivell màxim, de crisi, en la llera del Besòs.


[Foto: @Gramenet150]

En alguns punts de la ciutat, els embornals trigaven a engolir tota l’aigua que baixava pels carrers. Les brigades municipals s’han dedicat a controlar que cap claveguera no quedés tapada per fulles o deixalles. Els Bombers de Barcelona han rebut 130 trucades i han fet 59 sortides relacionades amb les precipitacions. Es tracta d’actuacions de drenatge per treure l’aigua de les zones inundables de carrers i places, sobretot aquelles que poden resultar un perill per a la circulació, com ara la ronda de Dalt. S’hi han vist gran bassals d’aigua a la calçada entre el Nus de la Trinitat i la Vall d’Hebron. També a la ronda del Litoral, on un carril ha estat tallat entre Montjuïc i el port en sentit Llobregat.

A l’aeroport del Prat, els passatgers d’un avió de la companyia Ryanair que ha aterrat provinent de Milà s’han quedat més de dues hores sense poder desembarcar, tancats dins l’aeronau, per culpa d’un bassal d’aigua a la pista. El pilot ha decidit que l’avió no podia passar-hi i finalment l’autobús de l’aeroport ha hagut de sortir fins allà per recollir els passatgers. La pluja també ha causat una desena de retards a l’aeroport de Barcelona.

Fins a les 19 h, el telèfon d’emergències 112 ha rebut 585 trucades per les fortes pluges des de poblacions del Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Barcelonès. Concretament a Barcelona, s’han atès 159 trucades per avisar d’inundacions i acumulació d’aigua en baixos, comerços o pàrquings.

Sense llum

La pluja també ha causat problemes a la xarxa elèctrica, amb talls de subministrament en diversos punts de la ciutat. El primer s’ha produït al barri de les Corts, on una avaria a la xarxa de mitjana tensió ha arribat a afectar 1.135 abonats. Els tècnics d’Endesa ja estan acabant de solucionar-la i, al voltant de les 21 h h, només quedaven 272 abonats afectats.

Però el tall de llum més important s’ha acabat produint a Nou Barris, on al vespre hi ha hagut fins a 2.531 abonats sense subministrament. Tampoc en tenien 1.151 clients d’Endesa a l’Eixample i a Gràcia. A les 21 h, l’avaria a Nou Barris estava ja del tot solucionada i a l’Eixample només quedaven 189 afectats per l’apagada.

Protecció Civil de la Generalitat ha mantingut activada des d’ahir l’alerta del Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya, Inuncat, d’acord amb les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que indicaven que les precipitacions seguirien encara les properes hores.