La diferència salta a la vista. El bar s'ha quedat despullat del moble de fusta a l'exterior. És l'aspecte que presenta des d'aquesta setmana, arran de les desavinences entre propietari i llogater pel preu a pagar. L'inquilí ha confirmat a BTV que s'ha endut l'ornamentació exterior i el mobiliari modernista de dins, perquè diu que li pertanyen. El fet, però, és que justament aquesta decoració modernista del bar i tot l'edifici estan protegits com a bé d'interès urbanístic. Per tot plegat, des de l'Associació d'Establiments Emblemàtics denuncien la situació. PERE PINA, vocal de l'Associació d'Establiments Emblemàtics "El Muy Buenas era d'una ornamentació exagerada com a modernisme. Potser molt més que l'Almirall, que és més del pas del neoclàssic al modernisme. Allò era modernisme total." Segons el registre del patrimoni arquitectònic, l'edifici data del segle XVIII i va ser radicalment transformat el 1906. Indica també que, en cas de fer obres, cal preservar-ne tots els elements singulars, entre els quals la portalada. "S'ha de buscar una fórmula perquè no passi, això és patrimoni de tots i hem de salvaguardar-lo, com sigui." L'Ajuntament ja ha enviat un equip d'inspectors per avaluar la situació.

L’històric Bar Muy Buenas ha aparegut aquesta setmana sense cap dels elements característics que identificaven el local com un dels pocs bars modernistes que queden a la ciutat. El llogater, Miguel Magaña, ha explicat a BTV que no va arribar a un acord amb la propietat de l’edifici per renovar les condicions del contracte, de manera que ha desmuntat tant la façana com el mobiliari interior de l’establiment, que, segons ell, li pertanyen. L’home ha explicat que sempre “ha tingut cura de tot” i ha recordat que havia restaurat feia poc l’exterior del bar. Ara no descarta traslladar els mobles a alguna altra ubicació.

El vocal de l’Associació d’Establiments Emblemàtics, Pere Pina, propietari del bar Casa Almirall, ha estat dels primers a adonar-se de la desaparició de la façana modernista. Pina ha lamentat que se segueixi perdent patrimoni que és de la ciutat i ha demanat que associacions, propietaris i Administració treballin junts per evitar altres casos.

El Muy Buenas, i la resta de la finca, tenen un nivell de protecció C com a bé d’interès urbanístic i, segons el Catàleg del patrimoni arquitectònic de Barcelona, cap dels elements originals no es pot manllevar. “Qualsevol intervenció haurà de valorar tots els processos històrics de l’edifici”, s’hi afirma. L’establiment també s’ha inclòs a la llista de comerços protegits elaborada per l’Ajuntament precisament per evitar-ne la destrucció. Un blindatge que impedeix, de fet, als propietaris o llogaters fer-hi obres mentre duri la suspensió de llicències decretada pel consistori.

El servei Street View permet recórrer el bar per dins. Tot i que no s’hi ha pogut accedir, Magaña assegura que també se n’ha emportat els mobles de valor que hi apareixen. Ha afirmat, a més, desconèixer si ha pogut incórrer en algun tipus de falta administrativa, però ha explicat que quan va procedir al desmuntatge “hi van acudir Mossos i Guàrdia Urbana i ningú no em va posar cap problema”. Un fet que ha estat rotundament negat per l’Ajuntament, que assegura que si els agents haguessin detectat aquest comportament l’haurien aturat immediatament.

El llogater feia més de 12 anys que se li havia traspassat el negoci i afirma que la propietat tenia la intenció ara de posar-hi una sabateria.