Del passat industrial de Ca l'Alier avui en queden en peu pocs vestigis. Construïda a finals del segle XIX, aquesta antiga fàbrica tèxtil i de pintats conserva només les parets de maó i una xemeneia de 20 metres. L'edifici, catalogat com a patrimoni industrial, es rehabilitarà per convertir-se l'estiu de 2016 en un centre d'innovació. Les multinacionals Cisco i Schneider Electric assumiran el cost de les obres, 6 milions d'euros, que començaran al gener. Aquí instal·laran laboratoris per trobar solucions tecnològiques en il·luminació, mobilitat i gestió energètica, per ser exportades arreu del món. JULIO RODRÍGUEZ, vicepresident executiu d'Operacions d'Schneider Electric "La nostra voluntat és que això només sigui un primer pas i que aquest centre sigui cada vegada més gran i amb més repercussió mundial". JORDI BOTIFOLL, vicepresident sènior de Cisco per Amèrica Llatina "L'elecció de Barcelona respon al seu compromís i lideratge amb la innovació. És una gran ciutat demostrant innovació per tot arreu." L'Ajuntament calcula que el nou centre generarà 160 llocs de treball. A banda de la rehabilitació, les empreses invertiran també per atreure talent internacional i fer de Barcelona un referent en el camp de les "smart cities". XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Això ajuda a desenvolupar talent a la nostra ciutat, però també ajuda d'una manera molt important a transformar la nostra ciutat." La restauració de Ca l'Alier és només un primer pas per transformar l'entorn en un campus dedicat a les ciutats intel·ligents. La voluntat de l'Ajuntament és que universitats i altres centres de recerca s'hi instal·lin al voltant. La transformació de l'antic recinte fabril es va acordar el maig de l'any passat en el viatge que l'alcalde va fer als Estats Units amb parada a la seu que Cisco té al Silicon Valey.

La inversió per rehabilitar Ca l’Alier l’aportaran exclusivament Cisco i Schneider Electric, amb un pressupost de sis milions d’euros. L’Ajuntament té previst licitar les obres al setembre perquè arrenquin a principis de 2015. Les dues multinacionals hi instal·laran laboratoris per crear solucions tecnològiques en l’àmbit dels serveis urbans, la mobilitat, l’enllumenat o la gestió energètica. Idees que després es volen exportar arreu. El de Barcelona serà per a Cisco un dels cinc centres d’innovació que té repartits al món, mentre que Schneider Electric hi farà el seu primer centre d’excel·lència.

El consistori estima que la posada en marxa del centre d’innovació crearà 160 nous llocs de treball. De fet, Cisco té previst invertir 30 milions de dòlars -inclosa la rehabilitació- en l’equipament tecnològic del laboratori i a contractar personal, principalment enginyers. Cisco farà també a Ca l’Alier una zona de demostració en viu de les aplicacions que es desenvolupin. Schneider Electric invertirà 15 milions d’euros en els propers cinc anys i donarà feina a 40 investigadors. A banda de les dues multinacionals, l’antic recinte fabril acollirà oficines de la fundació municipal Barcelona Institute of Technology for the Habitat (BITH).

El nou Ca l’Alier neix per ser el pal de paller de l’Smart City Campus, una iniciativa municipal que vol regenerar la zona nord del districte 22@. La intenció de l’Ajuntament és que universitats i altres centres de recerca i innovació s’hi instal·lin al voltant. També es vol aprofitar la proximitat amb els campus de la UPF i la UB i la futura presència de la UPC a prop del Fòrum. La transformació de Ca l’Alier es va acordar durant el viatge als Estats Units que l’alcalde, Xavier Trias, va fer el maig de l’any passat. La delegació va fer parada, precisament, a la seu que Cisco té a Silicon Valley, l’àrea industrial de California que acull empreses de tecnologia i informàtica.

Exemple de l’arquitectura industrial del segle XIX

La fàbrica de Ca l’Alier, ubicada a la confluència dels carrers de Pere IV i Fluvià, data de finals del segle XIX. L’ús original era de pintats i, posteriorment, de jute. L’edifici consta de tres naus i està catalogat com a Patrimoni Industrial del Poblenou. En l’actualitat, però, conserva tan sols les parets de maó i una xemeneia de 20 metres. La teulada i la majoria de bigues de fusta es van malmetre per incendis i ocupacions. La rehabilitació que se’n farà vol mantenir l’estructura original de la fàbrica. A més, serà un edifici autosuficient, capaç de generar l’energia necessària per funcionar durant tot l’any.