La matrícula d'un curs en aquesta facultat costa al voltant de 1.800 euros. Molts estudiants fan mans i mànigues per fer front a aquesta quantitat, ia així ho confirma el rector de la Unversitat de Barcelona, que ho ha explicat en una entrevista a BTV. DÍDAC RAMÍREZ, rector Universitat de Barcelona "Una conseqüència de la situació actual és que en comptes de matricular-se dels crèdits que es matricularia si a la seva família no hi haguessin problemes econòmics, no hi hagués ningú a l'atur, etcètera, doncs ara se'n matriculen de la meitat." DIEGO HERNÁNDEZ, Associació d'Estudiants Progressistes "Del mateix sindicat o de classe tenen aquesta situació personal, d'abans de deixar d'estudiar em matriculo de manys crèdits, allargo els meus estudis, però continuo estudiant." I això suposa una incorporació més tardana al món laboral. Després de les mobilitzacions estudiantils de l'any passat contra la pujada de les taxes, aquest curs la Universitat de Barcelona ha permès pagar la matrícula en set terminis. Però tot i així, hi ha alumnes que no poden pagar-ho. MALENA RAMOS, estudiant de Filosofia "Justament en el meu cas, els dos darrers terminis, pel preu que és i perquè sempre ho cobren al dia 4 del mes, és difícil de pagar igualment. Aleshores els tinc endarrerits i haig de pagar un recàrrec." A l'assemblea de Geografia i Història de la UB reben casos com aquest, d'alumnes que demanen ajuda. Ara, des de l'assemblea expliquen que 900 estudiants han participat en una enquesta per decidir com solidaritzar-s'hi. DAVID ESCUDERO, membre de l'Assemblea UB-Raval "Este año las becas han sido menores, y son retroactivas. Si tú no apruebas te obligan a devolver la matrícula. Te puedes ver que te echan de la uni y tener una deuda de 2.000 euros." A més, segons la Plataforma d'Afectats per les Taxes, amb les dades de l'Observatori del Sistema Universitari a la mà, uns 3.000 joves s'han quedat fora de la universitat per la pujada d'un 66% de les tarifes.

Dídac Ramírez ha assegurat durant l’entrevista del ‘BTV notícies matí’ que l’augment de taxes universitàries ha afectat i molt alguns alumnes de la universitat. Alguns estudiants -assegura Ramírez- es matriculen de la meitat dels crèdits per reduir la despesa econòmica que els suposa. “Estem en una situació que ha d’arribar al límit”, ha alertat el rector, qui s’ha referit a una situació “excepcional” pel context econòmic i que s’ha de posar fi al més aviat possible.

Per això, el programa de beques de la UB, que compta amb un fons de 600.000 €, ofereix ajuda als estudiants a través de diferents programes. Per exemple, 6.140 persones s’han acollit a la possibilitat de fraccionar el pagament de la matrícula en set terminis i 6.670 han abonat els costos en tres vegades, una xifra que representa el 28,6% d’un total de 44.808 matrícules. A més, la universitat ha concedit 457 ajudes per pal·liar l’augment del preu de les assignatures repetides per primera vegada a estudiants amb condicions especials.

D’altra banda, pel que fa a estudiants que no han pogut demanar la beca pública dins del termini de sol·licitud i que s’han trobat amb un canvi de situació en la seva economia domèstica, la UB ha rebut 75 sol·licituds d’ajuda que encara té pendent de resoldre.

S’elimina el grau de les llengües minoritàries

El rector de la UB ha confirmat que s’elimina el grau de filologia romànica que s’impartia únicament en aquesta universitat. Ramírez ha justificat la decisió perquè “de tot Espanya, només cinc estudiants, en primera opció, demanen aquest grau”. Ramírez ha anunciat que es renovaran a fons altres titulacions d’humanitats i filologies per incorporar-ne els continguts del grau de filologia romànica que desapareixerà:  “Qui vulgui fer polonès el podrà fer, i qui vulgui fer llengües eslaves, també les podrà, fer igual que les fa ara”.