Ha estat una ocupació llampec. Un acte simbòlic amb què els membres de l'Ateneu La Flor de Maig han volgut reivindicar un model de barri diferent del que, segons diuen, representa el Disseny HUB. ANDRÉS GARCIA, advocat "Estem en contra d'un model com és el de la marca BCN, que genera i es gasta molts diners en vendre una marca al món, d'alguna manera, però que no mira tant per les necessitats dels ciutadans." "L'edifici de l'ateneu està pendent d'un judici que s'ha de celebrar el proper 5 de novembre. Els propietaris de l'immoble han interposat una demanda civil perquè sigui desallotjat." Per evitar-ho, els qui en formen part ja han anunciat mobilitzacions, la propera una manifestació que es farà d'aquí a 10 dies. Reivindiquen l'espai com un equipament necessari per al barri. MAR REDONDO, portaveu de la campanya "Mitjançant La Flor de Maig i mitjançant, simplement, un espai físic que té tot el component històric, nosaltres teixim aliances i ara mateix és el punt àlgid o el punt més important de l'associacionisme al Poblenou." Asseguren que cada setmana hi passen un centenar de persones, que participen en diverses iniciatives. Hi ha, per exemple, un centre de suport als qui busquen feina i un espai jove.

L’edifici va ser ocupat fa un any, després que l‘Ajuntament no arribés a cap acord amb els propietaris sobre el preu del lloguer. L’espai va ser reobert per la Plataforma Recuperem l’Ateneu Popular La Flor de Maig l’octubre de 2012 i inaugurat pels veïns i les entitats del barri del Poblenou el desembre del mateix any. Des d’aleshores s’hi organitzen diverses activitats per al barri.  Al març van declarar la presidenta i la secretària de l’Ateneu com a imputades per un presumpte delicte d’usurpació i van defensar que La Flor de Maig funciona de “forma assembleària”. Per aquest motiu, els advocats ja van demanar el sobreseïment del cas, ja que consideren que no hi ha indicis de delicte. Els propietaris, però, van interposar una demanda civil i demanen ara que l’immoble sigui desallotjat.

Una expropiació per raons històriques

Els veïns del Poblenou asseguren que l’Ajuntament va trencar l’acord de cessió de l’espai, vigent des de 1978. L’immoble va ser propietat de la cooperativa obrera La Flor de Maig, i, asseguren els veïns, va ser malvenut després de l’exili i la mort de la major part dels socis durant la Guerra Civil. Per això, reclamen que el consistori l’expropiï a la propietat per raons històriques.