Amb aquesta intenció, s’ha buscat un jurat heterogeni que representés diverses sensibilitats, sempre lligades a la Rambla. Entre altres personalitats, el formen Vicenç Altaió, Hermann Bonnin, Xavier Bru de Sala, Màrius Carol, Beth Galí, Benedetta Tagliabue o Vicenç Villatoro. Aquest 2013 s’ha decidit premiar Eduardo Mendoza i Joan Matabosch “per la trajectòria professional i la vinculació amb Barcelona” i al Bar Cañete pels seus tres anys convertit en “bar de tota la vida però amb detalls contemporanis de gran qualitat”. L’acte de lliurament dels guardons als Ramblistes d’Honor 2013, tindrà lloc al Saló de Cent el 7 d’octubre. El premi, fet de coure i esmalts al foc, ha renovat, a més, el disseny per adequar-lo a la nova imatge de l’associació Amics de la Rambla. És obra de Bagués-Masriera.

La Rambla, de festa

Les Festes del Roser, que començaran dimarts, pretenen animar els barcelonins a “redescobrir la Rambla” en lloc de donar-hi l’esquena pel desencant que per a molts ciutadans ha suposat veure el passeig convertit en una mera atracció turística. Una de les novetats d’aquesta 49a edició de les festes va en aquesta línia. Es tracta d’una exposició feta a partir de la col·lecció de postals d’Andreu Valldeperas que vol ser alhora un exercici de memòria col·lectiva. S’hi ubicarà al darrer tram, a Santa Mònica, i, segons els organitzadors, posarà en valor la Rambla i la seva identitat. La inauguració de la mostra, que du per títol “Rambla Postal”, tindrà lloc el dimarts 1 d’octubre a les 19 h.

Aquesta és una de les moltes activitats programades, agenda que combina la tradició amb propostes més modernes. En destaca una acció floral, el dissabte 5 a les 12 h al Palau de la Virreina. La intenció és que en una cargolera de quatre metres d’alçària i 1,5 d’amplada, teixida amb vímet, la gent hi dipositi fins a 2.000 roses de colors variats, per formar una ofrena de grans dimensions dedicada a la Mare de Déu del Roser, patrona de les festes, que té una imatge escultòrica en un lateral de la Virreina.

Una altra proposta serà el concert, el 5 d’octubre, a càrrec de Pascal Comelade i la Bel Canto Orquestra, que ens permetrà descobrir un altre lloc singular i poc conegut de la Rambla: el Teatrino del Conservatori del Liceu. Aquesta audició i la del Cor de Cambra del Palau que servirà per inaugurar la reobertura del Teatre Principal tenen l’aforament limitat. Per assistir-hi cal inscriure-s’hi prèviament, trucant al 93 317 29 40. Com cada any, se celebrarà també una xocolatada popular davant del Cafè de l’Òpera, el dissabte 5 a les 18 h, i jornades de portes obertes a diversos edificis i museus de la Rambla.