A partir del proper dilluns 2 de setembre, pagar amb efectiu o amb targeta de crèdit, no serà l'única opció per estacionar a les zones verdes i blaves de la ciutat. I això és gràcies a la nova aplicació per telèfons intel·ligents que l'Ajuntament oferirà tant per al sitema operatiu iOS com per a Android i que busca seguir modernitzant la ciutat. SÒNIA RECASENS, segona tinenta d'alcalde "Un nou servei ciutadà en la línia d'aquest govern de la ciutat, de ser una ciutat 'smart', però sempre amb aquesta vocació de servei al ciutadà i, per tant, presentem aquest servei més àgil, més ràpid, més còmode." El funcionament és senzill. L'usuari s'ha de descarregar l'aplicació i posteriorment registrar-se. Quan es vulgui aparcar, simplement s'haurà d'activar el servei quan s'arribi a la plaça on es vulgui estacionar i tornar-ho a indicar en finalitzar l'estada. Automàticament es farà un càrrec instantani al compte corrent. Aquesta opció estalviarà diners als usuaris. "Estem en uns moments complicats i creiem que això és una aposta més que fa aquest Ajuntament perquè el ciutadà realment pagui només per aquells minuts que està consumint i, per tant, no pagui, doncs, minuts d'aparcament que no estigui, doncs, en aquest cas, utilitzant." Aquest, però, no és l'únic avantatge. També podrem tenir localitzat via GPS on hem aparcat el nostre cotxe i disposarem d'un sistema d'avisos que alertarà l'usuari quan faltin pocs minuts per sobrepassar el temps límit d'aparcament, que continuarà sent de dues hores. Pel que fa al control per part dels agents es farà amb una PDA a través de la qual es comprovarà el temps que duu estacionat el vehicle mitjançant la matrícula. En cas de rebre una sanció també la podríem anul·lar amb el telèfon. De cara al futur es vol, entre altres coses, estendre l'ús d'aplicacions a les zones de càrrega i descàrrega, al Bicing i els aparcaments soterranis.

ApparkB és la nova aplicació per a telèfons intel·ligents que ha llançat l’Ajuntament. El sistema permet pagar l’ús de l’àrea verda i blava des del mòbil. Ja es pot descarregar gratuïtament per a dispositius Android i Apple però entrarà en funcionament a partir del 2 de setembre. Així doncs, els parquímetres i l’aplicació conviuran als carrers de la ciutat.

La clau de l’aplicació és l’ús del sistema GPS, que permetrà geolocalitzar l’usuari. Amb aquesta informació, s’aplicarà automàticament la tarifa que correspongui.També servirà per mostrar la ubicació del vehicle en cas que el conductor no recordi on l’ha aparcat.

La principal avantatge que hi trobaran els conductors és que ja no hauran de calcular durant quant de temps ocuparan la plaça d’aparcament sinó què pagaran només pel temps exacte que han estacionat. A més, l’ApparkB avisarà l’usuari quan estigui a punt de superar el temps màxim d’estada, dues hores. Els conductors també s’estalviaran haver d’anar a buscar el parquímetre i haver de tornar a l’automòbil, un cop s’ha pagat, per deixar-hi el tiquet a l’interior. Les empreses que l’utilitzin podran recuperar tots els moviments i descarregar-ne un extracte mensual.

Per utilitzar aquest servei, en primer lloc cal descarregar l’aplicació i registrar-se a la web de l’àrea verda. Un cop s’hagi aparcat el vehicle es confirma l’estacionament amb el mòbil. Quan es vulgui retirar l’automòbil, es finalitzarà l’estada a l’aplicació i es podrà visualitzar l’import que es carrega automàticament al compte corrent.

Tot i que els vehicles no tindran el tiquet a la part frontal, els agents continuaran controlant les places d’estacionament. Amb una PDA comprovaran el temps que fa que un vehicle està estacionat mitjançant la matrícula. En cas de sanció, l’usuari també la pot anul·lar amb el telèfon.

Pel que fa al cost de desenvolupament de l’aplicació ha estat de 115.000 euros. En els propers cinc anys es desenvoluparan més serveis relacionats com el Bicing, les zones de càrrega i descàrrega i els aparcaments soterrats. També hi ha la intenció d’arribar a acords amb altres ciutats de l’Estat espanyol o l’estranger que disposin del mateix servei, per tal de fer compatible l’aplicació. A Madrid, per exemple, també s’instalarà el mateix sistema ben aviat. Amb el desenovolupament es preveu arribar als 185.000 euros de despesa.

Les previsions de l’Ajuntament són que, un cop passi un any des de la posada en marxa, la quota d’usuaris que facin us de l’aplicació arribi fins al 15%.