El comissionat d’Immigració i Acció Comunitària de l’Ajuntament de Barcelona, Miquel Esteve, ha estat l’encarregat de donar explicacions sobre el dispositiu d’atenció social posat en marxa aquest dimecres pel consistori durant el desallotjament de l’assentament més gran del Poblenou. Esteve ha explicat que aquest matí s’han desplaçat a la zona 23 treballadors del CUESB, que han ofert allotjament provisional a 83 persones de les 98 que han atès, així com una carpeta amb tiquets de menjador, una data de cita amb el SAIER (Servei d’Atenció a Immigrants Estrangers i Refugiats) o el CIS (Centre Integral de Serveis) i també tiquets de transport públic.

En declaracions als mitjans, el comissionat d’Immigració ha precisat que cadascuna de les persones ha rebut un document amb l’adreça d’algun alberg o pensió que té conveni amb l’Ajuntament, i ha afirmat que aquest allotjament no és indefinit sinó provisional, en espera que aquestes 83 persones trobin una alternativa i no hagin de dormir al ras: “s’hi estaran el temps que faci falta”, ha dit. Miquel Esteve ha evitat, però, fixar un termini màxim d’estada en les pensions i ha afegit que un cop els han ofert un sostre i alimentació com a ajuda d’urgència, es proposarà a cada individu l’elaboració d’un pla d’arrelament i d’inserció sociolaboral. En aquest sentit, Esteve ha confirmat que el consistori continua treballant en la creació d’una cooperativa per treballar en la ferralla, però ha aclarit: “això no resoldrà el problema, la prioritat ara és inserir-los en empreses”.

L’Assemblea Solidària assegura que l’allotjament té un límit de vuit dies

Mentre que el consistori assegura que no hi ha data de sortida per a les 83 persones que a partir d’aquesta nit dormiran en pensions, l’Assemblea Solidària contra els Desallotjaments diu el contrari. En un comunicat enviat als mitjans aquest migdia, asseguren que l’estada que s’ha facilitat a aquestes persones té una durada màxima d’entre tres i vuit dies. L’Assemblea considera, a més, que “el dispositiu de Serveis Socials s’ha limitat a realitzar una primera i improvisada atenció a les persones que sortien de la nau“, i insisteixen que fins aquest dimarts al vespre només han tingut constància que 15 persones de les 340 censades que hagin estat reubicades en pensions i albergs, una dada que consideren “del tot insuficient”. Des de l’Assemblea, a més, critiquen el que consideren una política de “profunda ineficàcia de l’Ajuntament en matèria d’habitatge” i alerten que, com a conseqüència del problema, dues persones han estat detingudes no durant el desallotjament, sinó mentre intentaven ocupar un altre espai.

L’Ajuntament diu que ha atès 441 persones des del gener a la nau de Puigcerdà

Les dades del consistori difereixen de les de l’Assemblea Solidària. Miquel Esteve ha explicat aquest migdia que en total, des del mes gener, s’ha atès 441 persones de la nau de Puigcerdà de les quals 137 han fet ús d’allotjaments temporals, 31 dels programes d’inserció sociolaboral i 3 del programa de retorn voluntari que ofereixen les administracions. L’Ajuntament nega que en aquesta antiga fàbrica abandonada hi hagués menors ni dones i atribueix la presència d’alguns d’ells aquest matí prop de la nau a un efecte crida que s’hauria produït en saber que els Serveis Socials estaven oferint ajuda.