Un a un els ocupants de la nau han anat sortint carregats amb les seves pertinences. Ho feien amb la resignació de saber que aquest dia arribaria tard o d'hora. De fet, molts ja se'n havien anat abans que hi entrés la policia. Fora els esperava un important desplegament policial. Des de les sis del matí, agents dels Mossos d'Esquadra han tallat els carrers del voltant per evitar incidents. "Estoy aquí porque no tengo ningún otro sitio donde ir..." "Llevamos tiempo aquí. A partit de ahora continuaré en la calle" A mesura que anaven sortint, tècnics dels serveis socials els oferien una allotjament temporal i tíquets d'alimentació. Almenys, per als propers dies. Una opció, que a molts no els acabava de convèncer, perquè temen que després es tornaran a quedar al carrer. Andrés Garcia, advocat de la Xarxa de Suport als Assentaments "Tenen allotjament garantit fins al proper 31 de juliol i després, ja es veurà" Des de l'Ajuntrament diuen que no hi ha límit de temps. Miquel Esteve, comissionat per a la immigració de l'Ajuntament de Barcelona "És rotundament fals que algú es vagi a quedar al carrer..." De moment els serveis socials han ofert ajuda a 68 persones. I això cal sumar-hi, les altres 400 que s'han atès des de principis d'any, quan es va posar en marxa el pla d'assentaments. Una inciativa que pretén donar sortida als diferents campaments que hi ha Barcelona i que sobreviuen de la recollida de ferralla. La majoria són subsaharians que estan en situació irregular. "No es facil salir de aquí. Lo que necesitamos son papeles para poder trabajar..." Fins ara, els serveis socials han reallotjat 137 persones en diferents pisos. El problema és que només els que tenen papers poden participar en els programes de reinserció laboral. Cap de les 10 matí, la comitiva judicial ha entregat les claus als propietaris de l'espai. S'ha acabat així un procés que va començar fa més d'un any. Pablo Ruiz "Una hora després els Mossos han desallotjat aquesta nau del carrer de Pere IV. Està a uns 50 metres de la de Puigcerdà i també tenia pendent una ordre de desallotjament. A dins hi vivien una trentena de persones en molt males condicions. De fet, al Nadal un incendi ja va calcinar bona part de la coberta" Poc a poc han anat traient tot el que hi havia a dins. Els serveis socials també els han ofert un allotjament pels propers dies però en aquest cas, només una persona ha acceptat l'oferta. La resta ja ha començat a buscar un altre lloc on anar.

Desenes d’agents de policia, els ocupants de la nau recollint les pertinences i un perímetre de seguretat de desenes de metres, que ha mantingut la premsa allunyada del punt on ha tingut lloc el desallotjament. Aquesta és la situació que s’ha viscut a primera hora del matí a les naus que estaven ocupades al número 127 del carrer de Puigcerdà des de fa mesos. Finalment, i per ordre judicial, s’ha desallotjat un centenar de persones que es dediquen a la recollida de ferralla (la majoria, d’origen subsaharià) i es troben en situació administrativa irregular. Per aquest espai, anteriorment abandonat, hi passaven fins ara unes 300 persones cada dia i hi dormien unes 120. Aquest ha estat, fins ara, l’assentament més gran de Barcelona.

El carrer de Puigcerdà i també els voltants han estat tallats al trànsit tot el matí com a conseqüència del fort dispositiu policial posat en marxa des de les 6:00 hores per la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. Més d’una cinquantena de furgonetes policials han executat l’ordre del jutge, i també han treballat a la zona dues unitats del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM). A primera hora s’ha acordonat la zona en espera que arribés la comitiva judicial, encarregada finalment de fer efectiu el desallotjament, que ha finalitzat passades les 9 del matí sense que s’hagin produit incidents i també sense cap detingut.

La majoria del centenar d’ocupants que quedaven a la nau (molts dels 300 que hi havia han marxat progressivament per la imminència del desallotjament) han recollit les seves pertinences i han abandonat l’espai sense oposar resistència i de forma progresiva. Personal del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (Cuesb) els ha ofert assistència i allotjament temporal. Representants dels grups polítics d’esquerres, entre els quals hi havia Joan Tardà, d’ERC; David Fernàndez, de la CUP, i Joan Herrera, d’ICV-EUiA, s’han apropat a la nau per donar suport als afectats. També ha anat a veure quina era la situació el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Lluís Rabell. A través d’Internet, els veïns que donen suport als ocupants de la nau, així com diverses entitats socials, han fet una crida a concentrar-se al carrer de Puigcerdà per mostrar solidaritat amb els immigrants que han hagut d’abandonar l’espai.

Fa uns mesos que el propietari de les naus en va denunciar l’ocupació i el jutge en va ordenar el desallotjament, que s’ha ajornat diverses vegades. Tot i el seguiment realitzat per la Creu Roja i l’ajuda que tant l’administració local com l’autonòmica han assegurat facilitar als ocupants de la nau, la Xarxa de Suport als Assentaments va denunciar dilluns que les mesures arribaven en temps de descompte i que, probablement, molts dels ocupants no serien a temps de regularitzar la situació en què es troben.

Per la Xarxa de Suport, tampoc la Subdelegació del Govern a Barcelona no ha actuat de manera pertinent en negar tractar aquesta situació de forma col·lectiva i accedir a fer-ho només cas per cas. El mateix jutge va advertir en la sentència que el desallotjament de la nau podia generar una “crisi humanitària”, per això demanava a la Creu Roja, els serveis socials de l’Ajuntament i els cossos policials que ajudessin els residents de la nau a trobar un allotjament alternatiu. En les darreres setmanes alguns dels que havien marxat de l’espai ja han intentat ocupar altres naus del barri.

“L’alcalde no ha complert la promesa”

Un dels portaveus de la Xarxa de Suport als Assentaments, Manel Andreu, ha explicat a BTV que alguns ocupants de la nau s’han resistit a sortir-ne: “perquè no tenen on anar”. Andreu s’ha mostrat crític amb el dispositiu policial, que ha titllat de “desproporcionat”, i ha afirmat que “l’alcalde no ha complert la seva promesa”, ja que Xavier Trias es va comprometre a oferir un sostre a tots els habitants de la nau en una reunió que les entitats de suport als assentaments van mantenir amb l’alcalde el 9 de juliol.

Membres de l’AV del Poblenou i de l’Assemblea Solidària contra els Desallotjaments asseguren que només 15 persones de les més de 100 que dormien a la nau han estat reubicades en allotjaments socials. Membres de diverses plataformes han demanat que s’evités una possible actuació de la Policia Nacional que hauria pogut acabar amb detencions a persones en situació irregular i, en el pitjor dels casos, en un eventual trasllat al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca.