Una cinquantena de persones, que avui han estat desallotjades de les naus del carrer de Puigcerdà i Pere IV, han decidit en assemblea tancar-se a la parròquia de Sant Bernat Calbó del Poblenou per mirar de pressionar el consistori. El rector de la parròquia Francesc Romeu els ha ofert sostre com a màxim fins dimecres de la setmana vinent. IBRAHIMA SEYDI, ocupant de l'església "Nos ha acogido con los brazos abiertos, como somos religiosos también. Estamos en un mes simbólico de los musulmanes. Estamos muy contentos con esta iniciativa que ha cogido la iglesia católica." Aquesta tancada reivindicativa pretén que el consistori mogui fitxa respecte al reallotjament d'aquestes persones. Mentre l'Ajuntament assegura que els ha proporcionat un sostre, aquests immigrants denuncien que és insuficient perquè diuen que els han ofert només tres dies d'allotjament temporal quan asseguren que verbalment el consistori es va comprometre a allotjar tothom com mínim fins a finals d'agost. KHERABA DRAME, portaveu dels ocupants de l'església "És un abuso total. Abuso hacia la gente que les han vendido humo i falta de respeto hacia una población que a la que le han hecho creer que a esta gente les iban a solucionar el problema." Precisament per acostar posicions, demà a les dotze del migdia hi ha una reunió a l'Ajuntament entre la Xarxa de Suport als Assentaments, liderada per Manel Andreu, i els serveis socials del consistori. Una trobada amb l'objectiu de buscar una solució per a totes les persones que aquest matí han perdut el sostre on vivien, en alguns casos, des de feia més d'un any.

Els qui ara ocupen l’església de Sant Bernat Calbó s’hi estaran fins al dia 31. Sostenen que, amb el desallotjament de les dues naus del Poblenou, el consistori ha volgut dispersar-ne els ocupants per tal de silenciar la problemàtica, una dispersió que ara volen evitar amb la tancada a l’església.

L’objectiu és aconseguir un sostre per als fins ara ocupants de les naus del carrer de Puigcerdà i de Pere IV. De fet, des de la Xarxa de Suport als Assentaments han avançat que demanaran una reunió urgent amb l’Ajuntament per reclamar solucions, una trobada que ha estat negada pel consistori, que afirma que durant tot aquest divendres mantindran contactes puntuals amb els representants dels desallotjats, però no se celebrarà cap trobada. Insisteixen que en una trobada amb representants del col·lectiu, l’alcalde, Xavier Trias, es va comprometre a trobar alternatives al problema. Un compromís que, segons diuen els afectats, no s’està complint però que el mateix Trias ha reiterat aquest dimecres a través de Twitter.

Els afectats pel desallotjament sostenen que les respostes que els ofereix el consistori són insuficients perquè els ofereixen un allotjament molt poc estable que asseguren que, en alguns casos, només és per a tres dies. La tancada s’ha decidit en un debat i una votació que s’ha celebrat al migdia rambla del Poblenou, una reunió a la qual han assistit un centenar de persones entre veïns, membres de l’Assemblea Solidària contra els Desallotjaments i persones que vivien a les naus del Poblenou.

Els desallotjats reivindiquen també que s’agilitzin els tràmits per regularitzar la seva situació. Asseguren que l’Ajuntament va oferir-los cursos d’insersió laboral d’entre sis mesos i un any de durada, un temps durant el qual també se’ls facilitaria allotjament. Per apuntar-s’hi, però, necessiten tenir documentació.

Malgrat la petició de celeritat burocràtica dels desallotjats, des de la Subdelegació del Govern asseguren que encara no han rebut cap sol·licitud per iniciar els tràmits de les persones afectades. Fonts de la Subdelegació afirmen que, tot i que van rebutjar donar-los un tractament col·lectiu i donar-los permisos temporals de feina, es va crear un equip especial a l’Oficina d’Estrangeria per estudiar les situacions de cada individu. De moment, però, asseguren que ningú no ha fet ús d’aquest servei ni ha presentat la documentació necessària per iniciar de forma ràpida les sol·licituds de residència.

Es dóna la circumstància que l’església de Sant Bernat Calbó es troba en mal estat des d’un punt de vista estructural, i per això l’Arquebisbat de Barcelona va decidir enderrocar-la el mes de març. L’edifici està malmès perquè el formigó s’ha deteriorat tant que hi ha risc de despreniments de la façana i, fins i tot, d’un futur esfondrament. L’estudi arquitectònic, encarregat a Pere Pujol i Paulí, va concloure que era perillós habitar aquest espai.