L'ús de l'aigua per dispersar manifestants ens remet a pràctiques pròpies d'altres països. Aquests últims dies n'hem vist exemples a les protestes a Istanbul. A Catalunya, i a la resta de l'Estat espanyol, mai, des del franquisme, no s'havia tornat a fer servir. De fet, els Mossos d'Esquadra tenen des de fa més de 20 anys aquesta tanqueta d'aigua que no han arribat a estrenar. Però això canviarà a partir d'ara. MANEL PRAT, director general de la Policia "Els anuncio que, a més dels mitjans robustos de què disposem, començarem a utilitzar una plataforma de llançament d'aigua. El problema no és la brimo, sinó els qui utilitzen la violència i els que els emparen." Prat ha explicat que no s'ha utilitzat fins ara perquè no té prou autonomia, és difícil de moure i, a més, també pot causar lesions oculars. Però, tot i els inconvenients, la plataforma es començarà a fer servir d'aquí a un mes, quan els agents s'hagin format per portar-la. Ara bé, aquest nou mètode antidisturbis no substituirà les pilotes de goma, que, en tot cas, segons Prat, són un recurs excepcional. "En les mes de 15.000 manifestacions, només s'han utilitzat 3 vegades pilotes de goma, sempre sota la meva autorització." Precisament ahir, la plataforma Stop Bales de Goma va presentar un informe que denuncia que les pilotes surten disparades a 720 km/h, una força set vegades superior a la que permet el Parlament Europeu.

El director general dels Mossos d’Esquadra, Manel Prat, ha anunciat aquest dimecres que els Mossos d’Esquadra començaran a utilitzar els propers mesos les “plataformes que llencen aigua” com a mitjà de dispersió a les manifestacions en cas que es produeixin aldarulls greus.

Durant la compareixença en la Comissió d’Estudis dels Models de Seguretat, en què també s’ha parlat de les pilotes de goma, Prat ha defensat el model d’ordre públic català, basat en la mobilitat i a mantenir la distància amb els individus que provoquen aldarulls i ha anunciat que s’utilitzarà aigua a pressió per dissoldre manifestacions en les quals es produeixin incidents. Prat ha indicat que les pilotes de goma s’utilitzen sempre “amb extrema prudència, com a mesura excepcional, sota els protocols establerts” i sempre sota la seva autorització expressa. Prat ha assenyalat que en dos anys i mig, aquest sistema s’ha utilitzat tres vegades tot i que s’han produït 15.000 manifestacions.

Interior utilitzarà el sistema de dispersió amb canons d’aigua sense renunciar a l’ús de pilotes de goma. Prat ha explicat que s’utilitzarà un tanc d’aigua que el departament té des dels anys 90 i que mai fins ara s’havia usat perquè aquest sistema “té inconvenients” com al falta d’autonomia, la difícil mobilitat i que pot causar lesions i pèrdues d’ull.” El sistema es posarà en funcionament en un mes, quan els agents estiguin formats en el seu ús. El director general dels Mossos ha admès que aquest sistema “no és menys lesiu” que les pilotes de goma i ha sentenciat que en cap cas no les substituirà, sinó que s’utilitzarà de manera complementària en funció de la idoneïtat del moment.

Durant la compareixença Prat ha admès que l’atenció que presta el departament a les víctimes de disturbis “no està ben articulada”, i ha demanat treballar conjuntament per millorar-la, després de casos com el d’Ester Quintana, que va perdre un ull en la vaga general del 14 de novembre del 2012. Manel Prat també ha indicat que l’informe presentat aquest dimarts per l’associació Stop Bales de Goma conté “incorreccions” ja que el Parlament Europeu no considera letals les pilotes de goma i, segons Prat aquestes no es disparen a 700 quilòmetres per hora, sinó a 470 km/h. Malgrat els incidents dels darrers anys, el cap dels Mossos ha defensat l’ús de les pilotes de goma i ha advertit: “No podem desarmar la policia perquè faríem un flac favor al mandat de garantir la seguretat pública”.