El Consell Social de la Universitat Politècnica de Catalunya ha decidit aturar l’acomiadament de 73 interins del personal d’administració i serveis (PAS) a canvi de reduir horaris i sous. L’organisme ha assegurat que actua amb la voluntat de mantenir els llocs de treball de la universitat, tot i “ser conscients de la necessària sostenibilitat econòmica del centre”. Entre les mesures acordades hi ha “deixar en suspens el criteri de disminució de la plantilla del PAS funcionari previst en el pressupost de 2013” per als funcionaris interins.

El Consell Social traslladarà al Consell de Govern una proposta que preveu un “pla d’ocupació per a la racionalització de l’organització i l’optimització del PAS, prèviament negociat amb la junta del PAS funcionari, que contingui com a mesura la reducció d’un 25% de la jornada dels llocs de treball ocupats per tot el personal funcionari interí amb la reducció proporcional de retribucions bàsiques i complementàries, amb inclusió dels triennis i pagues extres, entre d’altres”; de manera que la mesura afectaria tot el personal interí (120 persones en total), no només els afectats pels acomiadaments. A partir d’ara hi ha previst un termini d’un mes per a la negociació de la mesura. En cas de no haver-hi acord, els acomiadaments (que estaven previstos per a l’1 de maig) es farien efectius. La portaveu de l’assemblea d’interins, Clara Colell, ha celebrat la voluntat de mantenir els llocs de treball i el diàleg, però ha lamentat que les condicions posades sobre la taula no són gens bones.

La reunió del Consell Social de la UPC també té sobre la taula l’anunci d’eleccions anticipades que va fer divendres el rector, Antoni Giró, per a l’octubre, uns comicis que també es tractaran en la reunió del claustre extraordinari del 17 de maig, que podria decidir avançar-los. La trobada s’ha convocat a un quart de vuit del matí i, 15 minuts abans, l’Assemblea d’Interins de la Politècnica s’ha reunit davant de l’edifici Til·lers, on ha tingut lloc la trobada, amb membres del professorat, del personal d’administració i serveis, i estudiants amb l’objectiu de posar pressió per tal que la decisió que es prengui vagi en la línia del que es va acordar la setmana passada després d’una votació ajustada. [Fotografia: Assemblea d’Interins de la UPC].

Inicialment, la UPC preveia acomiadar 222 docents i treballadors després de veure reduït el pressupost en un 10%, una mesura contestada al carrer i al mateix rectorat, ocupat des del 10 d’abril. A més a més, durant la constitució del nou claustre, es van lliurar 6.300 signatures contra aquesta tisorada i es va reclamar al rector, Antoni Giró, que dimitís.

Precisament, arran d’aquest conflicte entre l’equip directiu de la UPC i els treballadors, el secretari d’Universitats, Antoni Castellà, s’ha ofert de mediador entre les parts. La decisió ha provocat precisament la dimissió de Giró, que ha convocat eleccions anticipades per a l’octubre. En un comunicat, l’Assemblea d’Interins de la UPC agraeix “la bona predisposició mostrada pel secretari”, però recorda que la reunió del 25 d’abril va ser “de caràcter informatiu” i que “s’han obert vies de diàleg que no inclouen cap negociació”. En aquest sentit, s’afirma que es té “un respecte absolut de l’autonomia de la universitat i en les decisions que es prenen en el si dels seus òrgans de govern”. De moment, i fins que el Consell Social d’aquest dilluns no aturi definitivament els acomiadaments, els treballadors mantenen la vaga convocada des de dijous passat.

En una entrevista a La Xarxa Ràdio, l’exrector de la UPC i catedràtic de la universitat, Josep Ferrer Llop, ha considerat que les eleccions anticipades després de la renúncia d’Antoni Giró van massa tard. Ferrer Llop ha recordat que la dimissió del rector havia estat demanada per totes les juntes dels centres docents i que és “una petició unànime que s’ha de respectar”. L’exrector ha afegit que “resulta estrany que s’hagi fixat un termini tan llarg per convocar les eleccions anticipades, i això crea un buit de poder”. Josep Ferrer i Llop opina que les eleccions al rectorat de la Universitat Politècnica de Catalunya s’haurien de convocar de seguida.

Pel que fa als possibles acomiadaments, aturats de moment pel Consell de Govern de la universitat, Ferrer Llop creu que afectarien de manera greu la qualitat de funcionament del centre i, sobre la proposta de reduir un 15% els salaris i les jornades que ha fet la Generalitat, creu que “haurà de veure’s com s’aplicarà i a qui afecta”. L’exrector del centre ha afirmat que la proposta que ha fet el personal de la UPC (un pla de viabilitat sense acomiadaments) s’ha treballat molt i serà realista.