LLIBRERIA GALÍ

1984-2009
Després de 25 anys, la llibreria Galí, ubicada al cor de la vila de Gràcia, va abaixar la persiana l’any 2009.
Pere Galí i Maria Lluïsa Sanarau, propietaris d’aquesta botiga del carrer de Verdi, van acomiadar un quart de segle de llibreria, tot i que en els darrers temps s’havien especialitzat en material de papereria. La llibreria Galí era un establiment força vinculat al Taller d’Història de Gràcia, ja que s’hi podien comprar totes les publicacions de l’entitat gracienca.

LLIBRERIA ONA

1962-2010
La llibreria Ona va plegar el setembre de 2010 arrossegada per la crisi que afectava la distribuïdora L’Arc de Berà, propietària del local i que donava servei a més de 100 editorials petites i mitjanes. Ona va ser fundada el 1962 a les antigues Galeries Faianç i, poc temps més tard, es va traslladar a la Gran Via. Durant anys, va ser un símbol de la difusió del llibre en català i per això hi va haver sovint atacs i insults verbals, però també per aquest mateix motiu l’escriptor  Quim Monzó li va dedicar el Premi Trajectòria que li van atorgar el 2007. El 1986, Ona va rebre la Creu de Sant Jordi.
La direcció va justificar el tancament assegurant que el llibre en català ja s’havia normalitzat i que no podien continuar fent de mecenes, ja que sempre havia estat una llibreria deficitària.

LLIBRERIA ÁNCORA Y DELFÍN

1956-2012
La llibreria Áncora y Delfín, fundada el 1956, feia quatre anys que lluitava contra l’impacte de la crisi, però el febrer de 2012 va llançar la tovallola. Després de 55 anys d’història a l’avinguda Diagonal, el negoci havia deixat de funcionar a causa dels canvis soferts en el sector i el model de negoci, i també pels nous canals del consum cultural.
Un dels elements més emblemàtics de la llibrera era el disseny de la seva tipografia corporativa, realitzat als anys 50 per l’interiorista alemany Erwin Bechtold i que es va acabar aplicant a tot el material de papereria de la botiga així com a la retolació de l’entrada de l’establiment. Un rètol que amb els anys s’ha convertit en part del paisatge comercial de la ciutat i, que després del tancament de l’establiment, va ser donat pels propietaris al Disseny Hub Barcelona.

ESPAI MALLORCA

1988-2012
L’Espai Mallorca va tancar al novembre, després de 14 anys al carrer del Carme. Aquesta llibreria va ser creada a iniciativa del Consell de Mallorca i va funcionar sempre com a espai cultural de les Balears a Barcelona, fent de fòrum de difusió de la literatura i arts insulars i catalans. Els problemes financers del Gremi d’Editors de les Balears, però, van acabar passant factura al centre i finalment l’Administració balear va decidir suprimir la subvenció i acomiadar els treballadors de l’espai.

LLIBRERIA D’ART MARTÍNEZ PÉREZ

1890-2012
La llibreria general d’art Martínez Pérez és un altre racó literari que la crisi s’ha endut. Fundada el 1890, estava situada al carrer de València i va ser tot un referent per als amants i experts en art durant 121 anys. Picasso, Gaudí, Puig i Cadafalch i, més recentment, Joan Miró, Salvador Dalí o Antoni Tàpies van visitar aquest establiment.
Per salvar el negoci, els propietaris van aprofitar 500 metres quadrats del local per habilitar-hi una sala d’arts, destinada a concerts, presentacions de llibres, exposicions i, fins i tot, desfilades de moda, en un intent de convertir la llibreria en un centre cultural. Però, tot i així, els beneficis seguien sent insuficients i es van veure obligats, a principis de l’any passat, a tancar.

LLIBRERIA CATALÒNIA

1924-2013
La Llibreria Catalònia va ser creada el 1924 i abaixarà definitivament la persiana a finals de gener de 2013. Des de principis d’any, però, el públic ja no pot comprar amb normalitat a l’establiment, on només es fan devolucions de material adquirit amb anterioritat o tràmits de compres fetes a través del web. La crisi econòmica actual, molt accentuada en els darrers anys, ha afectat directament el sector editorial i ha generat a Catalònia una davallada de les vendes els darrers quatre anys.
Els primers anys, la Llibreria Catalònia estava situada a la plaça de Catalunya. Sis anys més tard, es va traslladar a la ronda de Sant Pere, número 3, on ha estat fins al darrer moment. El local l’ocuparà la cadena de menjar ràpid McDonald’s.

LLIBRERIA PROA

La llibreria Proa Espais tancarà les portes l’1 de febrer, dins el pla de reestructuració de la propietària, el Grup Enciclopèdia Catalana. Fins a 2005, la llibreria es trobava als baixos de l’edifici que ocupava Enciclopèdia Catalana al carrer de la Diputació. Quan l’empresa editorial va canviar de seu i es va traslladar al districte 22@, Proa va ubicar-se al carrer del Rosselló, però el preu del lloguer i el manteniment de l’espai han marcat aquesta decisió. També les vendes se n’han ressentit, amb un lleuger descens de la facturació durant el 2012. La fundació del Grup, que finançava la llibreria, centrarà ara tots els recursos en la producció editorial. Segons l’empresa, amb aquesta reducció de despesa es recuperaran els beneficis de cara a 2014.

LLIBRERIA JAIMES

1941
La llibreria francesa Jaimes no tanca, però marxa del passeig de Gràcia i es traslladarà al febrer a un nou local al carrer de València. El 2014 se’ls acaba el contracte de lloguer de renda antiga i no poden fer front als 21.000 euros mensuals que els demana la propietat pel local.
La lliberia Jaimes va ser fundada el 1941, per l’impressor Jaume Arnau Pericàs i la seva dona. En un inici es va instal·lar a la Diagonal i, amb la proximitat del Liceu Francès, es va generar un contacte constant amb els directors, professors i alumnes de l’escola. I així, la llibreria va començar a iniciar-se en la importació i venda de llibres escolars i de lectura francesos.
El 1951 la llibreria es va traslladar al passeig de Gràcia, a un establiment més gran, que va permetre donar més rellevància als llibres, especialment els infantils, però també els de literatura, assaig, catàlegs francesos i estrangers.