A partir d'avui, i en els pròxims sis mesos, aquesta serà una situació habitual als ambulatoris catalans. Tot i que els Centres d'Atenció Primària continuaran atenent com fins ara, als ciutadans sense targeta sanitària, aquells als quals el decret sanitari no els reconeix el dret a l'assistència pública, se'ls desviarà a la Seguretat Social perquè recullin un document especial que hauran de renovar anualment. La Generalitat calcula que són prop de 600.000 les persones que veuran limitat el seu accés a la sanitat pública. 180.000 són immigrants en situació irregular. Ara, el Departament de Salut ha obert un període de mig any perquè aquest col·lectiu regularitzi la seva situació i acrediti almenys tres mesos d'empadronament a Catalunya. La mesura, segons el govern, garanteix l'atenció a tots els immigrants, i preten acabar amb el turisme sanitari. Les associacions de professionals critiquen l'excés de burocràcia. RAMON MORERA, Fòrum Català d'Atenció Primària "Aplaudim molt que el govern català hagi tingut la sensibilitat d'intentar trobar una solució per resoldre aquest greu conflicte social que significa deixar d'atendre una part de la població. De totes formes, la fórmula que s'ha finalment decidit és una fórmula complexa, burocràtica, deixa els tres primers mesos als ciutadans que resideixin aquí sense drets sanitaris, que obliga a nous tràmits, que obliga a llistats, que obliga a renovacions periòdiques." Les associacions d'immigrants també critiquen que, amb la nou document acreditatiu, no s'inclogui al complet tota l'atenció de la sanitat catalana. JAVIER BONOMI, Fedelatina "Una altra de les qüestions que ens preocupa molt és la necessitat d'esperar un any per poder gaudir de l'atenció especialitzada. Això vol dir que una dona no podrà anar al ginecòleg per un any. Això pot portar malalties greus i pot ser també molt dolent per les persones" Tant professionals com immigrants temen que aquest tràmit administratiu sigui el primer pas de la privatització de la sanitat pública.

A la resta de l’Estat espanyol, les urgències, l’atenció a les embarassades i als menors de 18 anys continua sent gratuïta per a tots ells, però la resta d’atenció sanitària s’haurà de pagar.

La Seguretat Social deixa de subvencionar més de 400 fàrmacs

A partir d’ara, els usuaris assumiran el 100% del cost de 427 medicaments que, fins ara, estaven finançats pel servei públic de salut .Tot i això, hi haurà excepcions amb els pacients que tinguin malalties greus o cròniques. Amb tot, es calcula que el Govern espanyol recaptarà 450 milions d’euros.