Trípodes a primera línia, càmeres protegides, i un cafè per passar millor el fred. A dos quarts de vuit del matí ha començat el compte enrere pels anomenats caçadors d'eclipsis. Avui jugaven a casa, però alguns aficionats, com el Josep Ramon, persegueixen eclipsis per tot el planeta. JOSEP RAMON NOI, aficionat "A Líbia l'any 2006 vam estar a un lloc, on el lloc més habitat estava a 500 i pico de quilòmetres. Estavem a un lloc del desert de Líbia que segurament feia milers d'anys que no hi havia anat ningú." Asseguren que un cop en veus un, no pots parar. MONTSERRAT SARSANEDES, aficionada "Vam anar a Turquia a veure un eclipsi total, va ser molt maco a la vora del mar. Sempre ens ha agradat veure les estrelles i quan ens vam jubilar, ens hi hem dedicat més." Per això, la Montserrat hi porta la seva néta. Això sí, degudament equipada. Pocs minuts abans de les nou, tothom s'ha col·locat bé les ulleres per veure el moment més esperat, en què el sol ha agafat forma, precisament, de lluna. PERE CLOSAS, president de l'Agrupació Astronòmica de Barcelona "És un eclipsi no gaire espectacular, però com que els eclipsis són una cosa poc freqüent s'ha d'aprofitar per la seva salvació." I tot i els esforços per agafar un bon lloc, sempre hi ha algú, com els passatgers d'aquest avió, que han pogut veure el fenomen de més a la vora. Finalment, però, el clima no ha acompanyat. JOSE RAMON NOI, aficionat "Llàstima els núvols i les boires però aixó és una cosa que ja hi estem acostumats." Hauran de passar quatre anys perquè aquest aficionats a l'astronomia puguin tornar a gaudir d'un eclipsi parcial a Barcelona. I no serà fins el 2026 que se'n podrà veure un de total.

A Barcelona, diverses entitats han facilitat l’observació del que ha estat l’únic eclipsi de Sol que es veurà aquest any a Catalunya. Per seguir-lo, prop d’un centenar de persones s’han aplegat al castell de Montjuïc, convidats per l’associació Aster, que ha situat una vintena de telescopis per veure l’eclipsi parcial en directe. A més, tenint en compte que per seguir l’eclipsi s’havien de prendre precaucions, Aster ha facilitat filtres especials per als més curiosos.

040111eclipsiok+

L’eclipsi en línia

Pels que s’han quedat a casa, la Universitat de Barcelona (UB) ha habilitat la pàgina web del Departament d’Astronomia i Meteorologia, a través de la qual s’ha pogut seguir l’eclipsi en directe. L’Observatori d’Àger, en col·laboració amb la Societat Astronòmica de Lleida, també ha ofert la possibilitat de seguir-lo a través de la pàgina web del Parc Astronòmic.

I el proper?

Des de l’any 2005 no s’havia pogut veure un eclipsi de Sol des de Barcelona, i en aquell cas va ser anul·lar. Segons el president d’Aster, Pere Closas, en tindrem un altre de parcial el 2015. Ara bé, per poder veure un eclipsi total haurem d’esperar 15 anys: l’any 2026.