Les bosses de plàstic deixen de ser gratuïtes en alguns comerços; i en d’altres, no

Els comerciants són els que decideixen si fan pagar o no les bosses de plàstic d'un sol ús. L'1 de gener havia d'entrar en vigor aquesta prohibició de les bosses de plàstic, però el Parlament no en va arribar a tramitar la reforma legal. L'Agència de Residus de Catalunya demana que es cobrin, però la gratuïtat no estarà prohibida per la UE fins al 2018.

El sector de l'alimentació és el que està més conscienciat amb el pagament de les bosses de plàstic. El 90 % dels supermercats ja fa temps que les fan pagar als seus clients. Però no passa el mateix en el petit comerç: en aquest cas, només un 20 % les fa pagar. I el 90 % de les botigues de roba, calçat o electrònica regala les bosses.

De moment, cada comerciant pot escollir què fa, si fa pagar els clients o no. Però aquesta situació canviarà quan s'aprovi una nova llei que prohibirà als establiments donar gratuïtament bosses de plàstic. Segons el pacte a què es va arribar l'any passat amb els representants del sector, aquesta norma havia d'entrar en vigor l'1 de gener de 2016, però el fet que durant els darrers mesos no hi hagi hagut activitat parlamentària ha impedit l'aprovació de la reforma legal.

Als mercats municipals, la majoria de les parades fan pagar les bosses de plàstic, fruit d'una prova pilot. Un exemple és el Mercat de Sants, que des del setembre no regala bosses de plàstic. El president de l'Associació de Paradistes del Mercat de Sants, Francesc Leyva, assegura que els clients han acceptat la mesura sense problemes i que cada vegada menys gent consumeix bosses de plàstic perquè porten el carretó d'anar a plaça o bosses reciclades. Per fomentar aquest hàbit, els paradistes  regalaran 4.000 bosses reciclades als seus clients a partir de la setmana vinent. Al Mercat de Sant Antoni la situació és diferent: en aquest cas, hi ha paradistes que encara donen bosses de plàstic als seus clients i que aposten per mantenir-ho així.

Des de l'Agència de Residus de Catalunya fa anys que treballen per reduir el consum de bosses de plàstic i, conjuntament amb la Fundació de Prevenció de Residus, han posat en marxa diverses campanyes. A partir de la primera, el 2007, es va aconseguir reduir la xifra de bosses de plàstic a la meitat en cinc anys. Van voler anar més enllà i l'any passat van arribar a un acord amb el sector comercial per fer pagar les bosses de plàstic aquest any 2016. La Confederació de Comerç de Catalunya s'hi va sumar, però els va costar perquè asseguren que hi ha sectors on és difícil fer pagar per una bossa. També consideren que, pel que fa a l'impacte en el medi ambient, "és exagerat el que es diu, només representa un 5 % de tot el plàstic que consumim". Així ho ha explicat el secretari general de la CCC, Miquel Àngel Fraile, que creu que el que cal són campanyes de civisme perquè tothom recicli aquestes bosses.

L'objectiu de l'Agència de Residus de Catalunya és que el comerç comenci a cobrar voluntàriament les bosses, tot i que encara no hi hagi la mesura aprovada pel Parlament. D'aquesta manera, Catalunya s'avançaria també a la normativa europea que prohibirà la gratuïtat de les bosses de plàstic el 2018.