Bombers de l’ONG Acció Solidària i Logística ajuden els refugiats a Idomeni i Lesbos

Tres bombers de Barcelona, voluntaris de l'ONG Acció Solidària i Logística, han tornat després d'ajudar els refugiats dels camps d'Idomeni i els que arriben en embarcacions a l'illa de Lesbos. Als camps ara hi ha cinc companys muntant tendes i repartint menjar, i quatre més a Lesbos col·laborant en les arribades en barques de les persones que fugen de la guerra.

A principis de febrer van arribar a Lesbos per conèixer la feina que s'hi estava fent i explorar com poder ajudar. Ara fan vigilàncies de 24 hores d'una part de la costa de l'illa, on cada dia arriben multitud d'embarcacions amb refugiats. "Érem al far de Korakos, a només a 8 km de Turquia, vigilant l'horitzó de nit i de dia", explica l'Óscar Romera. Des d'Acció Solidària i Logística avisen els voluntaris de l'ONG alemanya Sea Watch i de la catalana Proactiva, que treballen a peu de platja, perquè puguin reconduir les embarcacions a zones segures. "La sensació que ens ha quedat és que encara hi ha molta feina per fer a Lesbos."

Quan l'emergència humanitària es van anar desplaçant cap a la frontera entre Grècia i Macedònia, a Idomeni, l'ONG va decidir enviar-hi efectius. El Bernat Pratginestós hi va arribar fa dues setmanes per ajudar a muntar tendes i repartir dues tones diàries de menjar que cuina una ONG grega, i abasteixen 4.000 persones cada dia. "Ajudem al transport dels magatzems cap als camps de refugiats i els subministrem productes frescos del mercat central de Salònica, que comprem amb fons de l'ONG." Pratginestós lamenta que  les persones estan "en descampats en condicions deplorables, i fins ara enmig del fang i amb pluges cada dia".

L'Equip de Rescat en Emergència a Catalunya, l'EREC, és un projecte dins de l'ONG Acció Solidària i Logística format majoritàriament per bombers i personal sanitari vinculats al món de les emergències.