Un dels 10 centres de recerca de drons del món és a la província de Barcelona

El BCN Drone Center està situat al terme municipal de Moià. A les seves instal·lacions hi ha simuladors de vol, un taller i el que el fa més especial, un espai aeri propi. Té unes 2.500 hectàrees i s'hi poden enlairar drons fins els 350 metres d'altura. Fa 16 anys que està en funcionament i hi han passat equips d'investigació i empreses de 60 països diferents. A banda de l'espai de vol, s'hi fa formació i recerca.

El darrer tram de carretera que arriba al BCN Drone Center no està asfaltat. L'edifici està allunyat de les poblacions que l'envolten. Ha de ser així per poder fer servir l'espai aeri amb seguretat. Un dels objectius principals és investigar la tecnologia dels drons. "Utilitzem aquestes instal·lacions com un centre de test on altres institucions i empreses poden portar els seus drons, els seus sistemes no tripulats, i poden provar-los", explica el mànager del BCN Drone Center, Conrad Delgado.

Avui dia els drons tenen un ús lúdic, però també tenen aplicacions socials. Poden transportar càmeres, sensors i aparells de mesura que els fan valuosos, per exemple, en agricultura, per controlar l'estat de les plantacions, en el control d'abocadors, o en el seguiment de les platges, en especial per la pèrdua de sorra després d'un temporal. Aquests aparells són especialment valorats en emergències com ara terratrèmols o bé per descobrir mines antipersona sense posar en risc cap vida.

Però què fa únic el BCN Drone Center? Té un espai aeri propi reconegut per l'Agència Espanyola de Seguretat Aèria que els responsables del centre poden bloquejar quan ho necessitin. Això els assegura que cap altra aeronau no passi per aquell punt durant l'estona de vol. "La part més important del BCN Drone Center és invisible, és un espai segregat propi que podem bloquejar quan vulguem per fer proves que van més enllà del que permet la normativa", explica el director de les instal·lacions, Jordi Santacana. Tot plegat fa d'aquest lloc un punt estratègic i únic al món, només existeixen 10 centres amb característiques similars.