La basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor estrena visites pels seus 20 segles d’història

La basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor estrena visites guiades per conèixer-ne els 20 segles d'història. Durant els últims anys, el temple, un dels més antics de Barcelona, ha estat objecte d'importants descobertes arqueològiques de l'època dels visigots i també d'una intensa feina de restauració. Un recorregut per la Barcelona del segle IV que també inclou la visita al campanar renaixentista i a les terrasses gòtiques de l'edifici.

Un viatge a través de 20 segles de la història de Barcelona. Això és el que ofereixen, a partir d'aquest dimecres, les noves visites guiades per la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor. Les autoritats, amb l'alcalde, Xavier Trias, i el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, al capdavant, ja n'han fet un primer tast. L'itinerari permet veure les restes arqueològiques del segle IV que van començar a quedar visibles a partir de l'any 2011, quan la renovació del paviment va deixar al descobert parts de la Barcelona romana. Entre les primeres descobertes hi havia un mur absidial del segle primer, l'època fundacional de l'antiga Barcino, i una columna de granit de 80 centímetres de diàmetre, que els experts van relacionar amb un edifici de culte. A partir d'aquí, va començar un intens treball d'excavació, en el marc del Pla Barcino, que va continuar el 2012 amb noves troballes de la Barcelona visigoda, com les restes de l'església originària del segle VI, i una piscina baptismal, un important senyal de la presència d'un bisbe.

El treball arqueològic que s'ha fet a l'església és de vital importància per entendre com era la Barcelona del segle VI, de la qual queda poca documentació escrita. Precisament, les restes ajuden a explicar la convivència a la ciutat de dos cultes, l'arrià i el catòlic, que es van traduir en dos nuclis episcopals. D'una banda els visigots que es van instal·lar al centre d'on ara hi ha la Catedral, i els catòlics que van quedar desplaçats a la basílica dels Sants Just i Pastor.

Des d'un primer moment, la intenció de l'Ajuntament va ser que el que deixaven al descobert les excavacions arqueològiques es mantingués visible. I així ha estat. El resultat, segons l'alcalde, Trias, és que el patrimoni històric del temple resta a partir d'ara "al servei dels barcelonins". A banda de les restes més antigues, el nou itinerari també permet visitar dos dels espais més desconeguts fins ara pels barcelonins, el campanar renaixentista i les terrasses gòtiques, des d'on es pot contemplar una nova panoràmica de la ciutat.

La basílica està situada dins de l'antic recinte emmurallat de Barcino, molt a prop d'on hi havia el fòrum de la colònia. Això indica que aquest espai ha estat ocupat des de l'època de l'emperador August, quan es va fundar la ciutat. Es tracta, per tant, d'una de les esglésies més antigues de Barcelona, tot i que l'edifici que avui coneixem es va començar a construir al segle XIV i es va acabar a principis del segle XVI.