Barris sense turistes: a favor o en contra de la descentralització?

Veus discrepants a Horta i Sant Andreu, dos dels barris on el pla d’allotjaments turístics preveu noves llicències

Són zones amb poca oferta d'allotjaments, allunyades del centre o de les atraccions turístiques principals i on es fa difícil veure-hi estrangers amb càmeres de fotos o maletes. Alguns veïns, com els del carrer d'Aiguafreda, volen que continuï així. Els comerciants de Sant Andreu, en canvi, aposten per la descentralització del turisme als barris.

A Horta, l'encant i el valor patrimonial del carrer d'Aiguafreda, reconegut pels safareigs que conserva, és indubtable. Amb el govern de Xavier Trias es va incloure en les rutes que va dissenyar l'Ajuntament per descentralitzar el turisme. Però els veïns s'hi van oposar. "Van començar a venir autocars, amb trenta persones de cop, era una mica inquietant i va haver queixes", recorda Gaspar Gázquez, de l'Associació de Defensa del Patrimoni de Dante-Llobregós. Ara, diu, els turistes "no venen massa i no molesten". Els veïns continuen oposant-se a què es promocionin els barris menys massificats, com per exemple Horta, on el 2015 hi havia només 4 habitatges d'ús turístic amb llicència.

Sant Andreu és un altre districte "verge" de turisme. És el que té menys habitacions d'hotel de tota la ciutat. Els botiguers de l'Eix Comercial Sant Andreu aposten per la descentralització, perquè els turistes "coneguin la Barcelona real, la Barcelona dels barris". Fa dos anys van editar, amb l'Ajuntament, diversos fulletons amb rutes que destaquen els punts d'interès del districte. Montse González, de la junta de l'entitat, creu que l'arribada de turistes no tindria una contrapartida negativa: "No tenim una Sagrada Família que atregui un turisme massiu".

També a Sant Andreu, el Ferran Pons gestiona dos dels pocs apartaments turístics amb llicència que hi ha al barri. Va ser dels últims en aconseguir-les abans de la moratòria a tota la ciutat. Tot i la ubicació, lluny del centre, els pisos "tenen una ocupació molt alta" perquè als turistes els interessa el preu, més baix que la mitjana, i que estigui ben comunicat. Ell creu que la descentralització "podria funcionar i de fet funciona", però opina que el PEUAT aprovat pel govern municipal fa "gairebé impossible" la proliferació de nous habitatges d'ús turístic a les "àrees de creixement sostingut". Les llicències noves es poden demanar quan se'n dona de baixa una altra, i també amb condicions, com que el pis no estigui en un edifici de veïns. Pons assegura que "si el que vol l'Ajuntament és descentralitzar ha de donar incentius perquè aquesta llicència se'n vagi d'un lloc i vagi a un altre".