Al Parc de les Rieres d’Horta va existir, des del segle XIII fins al 1974, una masia senyorial, Can Tarrida, al voltant de la qual es va construir la Clota, un dels barris més petits de Barcelona.

La masia de Can Tarrida

Can Tarrida es va construir al que llavors s’anomenava camp dels Ametllers, el lloc on s’ajuntaven la riera de Can Cortada i la riera de Sant Genís, que baixa des de Sant Genís, passa per la Teixonera i creua la Clota. La masia tenia bones terres de conreu i al seu voltant es van anar construint les cases dels treballadors i les de petits propietaris que buscaven terres per conrear. A poc a poc, a partir d’aquest nucli, es va anar creant el barri de la Clota.

Amb el temps, la masia de Can Tarrida va passar per diverses mans fins que l’any 1897 l’últim propietari la va llegar a la Casa de la Caritat.

Durant tota l’edat mitjana i l’edat moderna, a la Clota hi havia grans cases senyorials. Can Tarrida era una, però també hi havia Can Don Joan o Ca n’Andalet. Les masies que s’han conservat daten del segle XVIII.

La torre del Capritx i el carrer de Bragança

La Clota és un barri fet sense gaire planificació urbanística. Dos exemples d’aquest creixement desordenat són la torre del Capritx i el carrer de Bragança.

La torre del Capritx, com se la coneix al barri, és al carrer de Lisboa, a la cantonada amb Capcir. La va construir el propietari dels terrenys per acomplir un caprici de la seva dona, que volia veure el mar.

El carrer de Bragança, un carrer fet d’edifics d’autoconstrucció, es va crear als anys 50. Com és lògic, no tenia els serveis bàsics, com ara el clavegueram o l’electricitat. Els veïns expliquen que per disposar d’electricitat a les cases punxaven el fanal del carrer.

Alerta contra els especuladors

Degut a la seva poca urbanització i a les zones verdes, el barri de la Clota ha estat sempre objecte de desig dels especuladors. Per evitar aquests atacs, els veïns sempre s’han organitzat, bé sigui a través d’advocats, bé sigui amb la constitució de l’Associació de Veïns de la Clota, als anys 90. Aquesta associació publica anualment el butlletí ‘L’Informador’, amb notícies del barri i per al barri.

Gràcies a la lluita dels veïns, un grup d’irreductibles, el barri conserva un ambient de poble, de tranquil·litat i de proximitat amb la naturalesa.