La barcelonina Ana Vela es converteix en la dona més longeva d’Europa

És la quarta persona més gran del món, davant seu té una jamaicana i dues japoneses

Després de la mort de la italiana Emma Morano als 117 anys, la persona més vella del món fins ara, la barcelonina Ana Vela és converteix en la dona més longeva a Europa. Als 115 anys, viu en una residència a la Verneda on rep la visita dels seus familiars.

Ningú de l'estat espanyol ha viscut més que ella segons el Grup d'Investigació Gerontològica, que certifica aquest tipus de registre, i ara la situa com l'europea viva amb més anys i la quarta del món. L'Ana Vela va néixer el 29 d'octubre de 1901 a  Puente Genil, Còrdova, però fa més de 50 anys que viu a Barcelona. Va venir per treballar com a talladora modista del santuari de Terrassa. Abans va regentar una botiga a Màlaga, on va criar quatre fills tota sola, ja que el pare anava i venia constantment. No es van arribar a casar mai.

En el moment que va néixer l'Ana Vela,  l'esperança de vida era 35,7 anys per a les dones, així que era inimaginable que ella pogués arribar als 115 anys i 169 dies que té ara. La seva demència senil complica que actualment ens pugui explicar la seva història però els seus familiars són ara els qui l'expliquen. Dels seus quatre fills ara només en queda un de viu: l'Ana, que porta al mateix nom que la seva mare i que ja té gairebé 90 anys. I és que l'àvia europea més gran del món ja té rebesnets.

Des dels 103 anys està ingressada a la Residència Centre de Dia la Verneda. Quan hi va entrar estava molt activa i participava de totes les activitats, però en els últims anys s'ha anat apagant i ara parla molt poc i es manté immòbil a la seva cadira de rodes.  Betevé va celebrar amb ella el seu 110è aniversari, en què també l'acompanyaven fills i nets.