Els veïns de la Barceloneta inicien mobilitzacions setmanals contra el turisme de baix cost

Més de 1.500 veïns s'han manifestat pels carrers de la Barceloneta contra el turisme incívic que s'allotja al barri en apartaments turístics il·legals. A la marxa hi han participat també representants veïnals d'altres zones turístiques com el Paral·lel, el Raval o el Born. Els veïns de la Barceloneta preveuen repetir la protesta cada dissabte a les 18 h i cada dimecres a la nit.

Després d'una setmana de protestes als carrers en contra del turisme de borratxera al barri, i d'una reunió ahir amb la regidora que consideren que no va servir de res, els veïns de la Barceloneta han tornat a manifestar-se aquest dissabte. S'han aplegat a les 18 h a la plaça del Poeta Boscà, davant del mercat, on preveien celebrar una assemblea que finalment no s'ha fet.

A quarts de set, uns 2.000 veïns (segons els convocants, 1.500 segons la Guàrdia Urbana) han iniciat una marxa pel carrer de l'Almirall Churruca, el de l'Almirall Cervera i el passeig Marítim de la Barceloneta fins a arribar a la plaça del Mar, just al davant de la platja de Sant Sebastià. Allà s'han trobat de ple amb els turistes que aquesta tarda prenien el sol a la platges de Sant Miquel i Sant Sebastià. Alguns fins i tot han fet fotos de la protesta.

A continuació, la marxa ha enfilat l'avinguda de Joan de Borbó, tallant-ne la circulació en tots dos sentits. Els manifestants han escridassat uns turistes que els saludaven des de dalt d'un terrat, però l'enfrontament ha quedat en anècdota. La marxa s'ha dissolt pacíficament poc després a la plaça del Poeta Boscà, d'on havia sortit. Dissabte vinent, la manifestació es repetirà amb la participació de més associacions de veïns de tot Barcelona i amb arribada a la plaça de Sant Jaume.

Després de la reunió d'ahir amb els responsables municipals al Centre Cívic de la Barceloneta, els veïns no tenen prevista cap nova reunió amb el Districte de Ciutat Vella i preveuen que la seva lluita per frenar l'allau de turistes incívics al barri serà llarga. Per això, avui han anunciat que repetiran aquesta manifestació cada dissabte a la mateixa hora, les 18 h. També han decidit convocar noves protestes nocturnes, com les que han fet durant aquesta setmana, cada dimecres a les 22 h.

Els veïns insisteixen que el pla de xoc anunciat ahir per l'Ajuntament és insuficient per solucionar el problema i, de fet, reclamen la desaparició de tots els pisos turístics que hi ha a la Barceloneta. També la revisió de les normatives de terrasses i d'horaris comercials al barri. Lamenten que la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, no es comprometés ahir amb ells a impulsar aquests canvis i demanen la intervenció directa de l'alcalde, Xavier Trias. Alguns veïns s'han mostrat especialment indignats pel tuit d'abans d'ahir en què l'alcalde deia que "els veïns de la Barceloneta no estan sols", perquè asseguren que és mentida.

A la manifestació d'avui s'han deixat veure la regidora socialista Carmen Andrés i el president del Grup Municipal d'ICV-EUiA, Ricard Gomà. Tant el PSC com els ecosocialistes han volgut fer seva els darrers dies la queixa dels veïns de la Barceloneta.

A la manifestació d'avui hi han participat representants d'associacions de veïns d'altres zones turístiques de la ciutat, com el Paral·lel, el Raval o el Born. També hi era el president de la FAVB, Lluís Rabell, que ha dit que el conflicte de la Barceloneta es repeteix en molts altres barris de la ciutat i és fruit d'un creixement descontrolat del turisme a Barcelona.