Barcelona i València fan front comú per reivindicar el corredor del Mediterrani

Denuncien la mala connexió entre les dues ciutats i els seus ports i demanen una reunió amb el ministre de Foment

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l'alcalde de València, Joan Ribó, han reclamat al Govern espanyol que prioritzi les infraestructures del corredor del Mediterrani que consideren que acumulen un retard injustificable. Els alcaldes han firmat un manifest en què situen l'estació de la Sagrera i la de València Nord com a inversions prioritàries, i denuncien la mala connexió entre la segona i la tercera ciutat de l'estat i els seus ports. Colau i Ribó, que han tancat el primer acord institucional de col·laboració entre les dues capitals, han demanat trobar-se amb el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, i li han reclamat "equitat en el tracte i sentit comú".

"No volem ser més que ningú, però tampoc volem ser menys", ha reivindicat Colau i, per això, ha interpel·lat directament el Ministeri de Foment. En el text que han firmat tots dos alcaldes, sota el títol 'Manifest per l'Eix Mediterrani' reclamen una via d'ample internacional des de Barcelona fins a València i Alacant, per millorar la connexió amb Europa. De fet, han volgut deixar clar que és un tema que va més enllà d'Espanya i que afecta també més enllà dels Pirineus. Colau ha criticat "la visió radial i centralista l'estat que ja està superada" del territori. Ja ha advertit juntament amb Ribó que preparen una jornada amb la resta de ciutats del corredor del Mediterrani, com Tarragona, Girona, Almeria, Màlaga o Múrcia, però també de la resta d'Europa, per unir forces.

"No volem ser més que ningú, però tampoc volem ser menys."

Colau ha destacat que "no sempre s'ha reivindicat des de Barcelona i València com una força única" i ha destacat que aquesta unió ha de servir perquè Madrid no pugui mirar cap a un altra banda". Ribó ha alertat el PP que "si no es posa les piles amb el corredor mediterrani tindrà un cost electoral". El batlle de València s'ha mostrat content de normalitzar les relacions entre totes dues ciutats, que ha denunciat que han estat entelades "per una dinàmica no lògica i que no ha afavorit la ciutadania".

Les dues ciutats donen suport, a més, a les dues prioritats del corredor del Mediterrani, en el cas de la substitució de l'única entre Vandellós i Tarragona per la variant que es troba en construcció des de fa anys, a més de l'ample de via internacional des de Barcelona fins a Algesires. La connexió a la xarxa dels ports de Barcelona, Tarragona, Castelló, Sagunt, València , Alacant i Algesires és un altre punt candent, ja que demanen també tenir la disponibilitat de capacitat suficient per transportar passatgers i mercaderies al llarg del corredor.