Barcelona teixeix estratègies contra l’odi a les xarxes socials

Una vintena d’experts es reuneixen en unes jornades internacionals al CCCB per debatre sobre els límits de la llibertat d’expressió

A 'La tarda de Barcelona', de betevé 91.0 fm, hem connectat amb les jornades #BCNvsOdi, que se celebren al CCCB amb l'objectiu de debatre estratègies i mecanismes per combatre els missatges d'odi i discriminació que proliferen a les xarxes socials. Una vintena d'experts internacionals (entre els quals hi ha professors d'universitats europees, així com representants de Twitter, la policia espanyola i les institucions europees) participen en quatre taules rodones i diverses xerrades i tallers. Un dels principals punts de debat és on hi ha els límits de la llibertat d'expressió i com es pot regular el que es diu a les xarxes.

L'alcaldessa Ada Colau ha estat l'encarregada d'inaugurar les Jornades i ho ha fet referint-se a temes d'actualitat, ha posat alguns exemples per mostrar que el marc legal per combatre els discursos d'odi "és fort amb els febles i feble amb els forts". Un dels casos al que ha fet referència és el del raper Valtonyc condemnat a 3 anys de presó per injuries al Rei.

Durant dos dies, experts de tot el món debatran sobre com actuar contra els discursos d'odi sense menystenir la llibertat d'expressió. En aquest sentit,  l'alcaldessa ha dit que una solució és empoderar la ciutadania perquè no deixin passar ni un discurs d'odi i s'ha referit a la polèmica sobre l'autobus de Hazteoir que el fiscal ha fet aturar en considerar que discrimina per raons de sexe.  Colau diu que segurament el fiscal ha actuat perquè hi ha hagut la pressió social per part de les xarxes i també dels ajuntament.

El tinent d'alcalde de Drets de la Ciutadania, Jaume Asens, ha reflexionat sobre com combatre els discursos d'odi, actuant i denunciant-los, sense fer que això comporti més publicitat als qui els fan.

Escolteu-ho aquí: