‘Barcelona mar viva’, la cara humana del món de la pesca

El llibre retrata 15 persones que treballen al moll dels Pescadors de Barcelona

Els personatges que apareixen en el llibre ‘Barcelona mar viva’ viuen del mar, ja sigui directament de la pesca o bé de les feines que l'envolten. El llibre, escrit per Ada Castells, té dibuixos de Mireia Mateo, està editat per l'Ajuntament de Barcelona i ha sortit a la venda en castellà, català i anglès.

'Barcelona mar viva' va sorgir arran del projecte de sensibilització ecològica Marviva, de l'Agència Catalana de Residus. Les autores, Ada Castells (text) i Mireia Mateo (dibuixos), quan van conèixer les vides que hi ha darrere del món de la pesca, una activitat molt propera a Barcelona però també molt desconeguda, van voler explicar part d'aquestes històries.

Per saber de primera mà com és el món dels pescadors, totes dues es van embarcar de dia i de nit amb ells. L'Ada recorda que "vam voler viure amb ells la pesca per entendre millor la vida dels pescadors i tot el que els envolta". La Mireia reconeix a més que "va ser tota una descoberta. Són persones que tenen feines molt dures i aquestes feines no són gaire conegudes".

Un món proper, però molt desconegut

Les autores coincideixen a manifestar que la intenció d'aquest llibre és apropar el món de la pesca a la gent. "Es fa estrany que a Barcelona, on tenim encara pescadors, sapiguem tan poc de la feina que fan i de les persones que hi ha al darrere", afirma l'Ada. Per a la Mireia també ha estat un món sorprenent. "Ha estat una experiència vital. Ara ja tinc una altra visió de la pesca." A més els retrats de les 15 persones que hi apareixen són, segons les seves paraules, "una mena de retrat psicològic. Volia que a més de l'aparença física, els dibuixos recollissin aspectes dels seus caràcters".

El llibre, editat per l'Ajuntament de Barcelona, és el fruit de gairebé un any de feina. Ja es troba a totes les llibreries i el mateix volum apareix escrit en castellà, català i anglès.