Barcelona, Madrid i París acorden un manifest conjunt per millorar la governança de les ciutats

Les alcaldesses de Barcelona, Madrid i París acorden un manifest conjunt per a la Conferència Mundial Hàbitat III que se celebrarà a Quito per demanar un mecanisme que permeti la participació de les ciutats en les cimeres que actualment només inclouen els estats. Ada Colau, Manuela Carmena i Anne Hidalgo reclamen que la societat té al davant un canvi d'època i per això demanen que es replantegi també el finançament que els estats i les institucions europees estan destinant directament als ens locals.

A la cita de Quito, entre el 17 i el 20 d'octubre, s'ha d'acordar la Nova agenda urbana per les properes dues dècades, un acord que pretén trobar una solució global en diverses temàtiques com les desigualtats, el canvi climàtic, l'acollida de refugiats  o l'impacte del turisme. Per primera vegada, s'ha reconegut formalment la participació de l'Assemblea de Governs Locals, a través de la qual les ciutats poden influir en les decisions que es prenguin a la cimera. Amb la participació en la trobada dels governs locals, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la de Madrid, Manuela Carmena, i la de París, Anne Hidalgo, han acordat un manifest que destaca les capacitats de les ciutats a l'hora de cooperar i innovar.

En el text, les tres alcaldesses demanen crear un nou mecanisme que prevegi la participació de les ciutats en les decisions globals per avaluar l'aplicació de l'agenda urbana, ja que, segons Ada Colau, "les ciutats hem de tenir un paper concret" i són finalment els territoris que apliquen les polítiques acordades. Les tres ciutats també aprofiten per reclamar un replantejament del percentatge actual que els estats destinen al finançament de les ciutats. Actualment, se situa prop de 13 % i les líders municipals demanen que s'elevi fins a un 25 %, una petició que també han fet arribar a la Comissió Europea.