Barcelona i Madrid, juntes per exigir una regulació estatal per fixar el preu del lloguer

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha demanat una regulació estatal dels preus dels lloguers al costat del regidor madrileny de Centro i Chamberí, Jorge García Castaño, per evitar que plataformes com Airbnb "manin en el mercat del lloguer al centre de les ciutats". La regidora ha fet front comú en aquesta petició en les primeres jornades celebrades aquest cap de setmana a Madrid per tal de compartir experiències sobre l'ennobliment i massificació turística entre les dues ciutats.

Pin ha explicat que la bombolla dels preus del lloguer dels centres de les ciutats no és un fenomen únic a Madrid i Barcelona, sinó també a altres capitals europees. Per això, la regidora de Ciutat Vella ha reclamat la necessitat de tenir un model turístic amb lideratge públic, ja que creu que "al final s'acaba caricaturitzant el debat sobre turisme sí o no".

De fet, Gala Pin ha posat sobre la taula un nou terme per a definir un nou fenomen a la ciutat, "la turistificació", que no només suposa la substitució, ha dit, de la població amb menys recursos per altra que en té més, sinó que també comporta que la població ara és més "flotant" i, com a conseqüència, es produeix un increment del preu del lloguer i un canvi en el teixit comercial de les zones.

Més d'un centenar de veïns abandonen Ciutat Vella cada mes

Segons la regidora del districte de Ciutat Vella, cal cercar mecanismes per aturar la despoblació d'alguns barris, com per exemple el de Ciutat Vella que, segons dades de l'Ajuntament, perd aproximadament 103 veïns cada mes. Aquest problema, segons la regidora, ve propiciat per les plataformes que mostren apartaments turístics de forma irregular i ha tornat a insistir en la necessitat que compleixin la llei.

De fet, l'Ajuntament preveu presentar l'any que ve una primera versió de l’índex de preus del lloguer a la ciutat, que recomanarà un preu raonable de lloguer segons la zona de la ciutat. A més, el consistori també ha demanat a la Generalitat que introdueixi el concepte de "lloguer abusiu" a la nova llei d'emergència d'habitatge.