Barcelona homenatjarà l’Escola del Mar 80 anys després del bombardeig de la Guerra Civil

Més de 200 alumnes llegiran textos davant de la platja de la Barceloneta

L'Escola del Mar serà homenatjada aquest any, coincidint amb el 80è aniversari del bombardeig per part de l'aviació feixista italiana durant la Guerra Civil. Diverses escoles del Guinardó i la Barceloneta, juntament amb el MUHBA, recordaran els fets del 7 de gener del 1938 aquest proper dimecres en un acte.

A la platja de la Barceloneta, i davant del carrer de l'Almirall Aixada, instal·laran una taula de memòria per explicar el bombardeig que va destruir el col·legi, aleshores fet de fusta, i que va reubicar-se a Montjuïc i després al Guinardó, on és actualment. En l'acte d'aquest dimecres hi participaran més de 200 alumnes de set escoles i també l'actual directora de l'Escola del Mar, Teresa Guillaumes, i les regidores de Ciutat Vella, Gala Pin, i d'Horta-Guinardó, Mercedes Vidal.

Els escolars llegiran diversos textos elaborats per ells mateixos, també entonaran un cant i faran diverses activitats a les escoles per commemorar aquest dia. Per donar a conèixer el llegat pedagògic de l'Escola del Mar, el Centre Cívic Barceloneta acollirà una xerrada el dimarts 16 de gener i el 18 de gener n'acollirà una altra sobre l'afectació dels bombardejos al barri a càrrec de la Fundació Pi i Sunyer.

L'Escola del Mar, un referent pedagògic

L'Escola del Mar es va inaugurar l'any 1922 i va néixer com a iniciativa municipal. Va convertir-se en un referent de renovació pedagògica, promovent l'autonomia dels alumnes i la participació en la gestió de l'escola. El fet que estigués situada davant la platja de Pescadors, a la Barceloneta, va comportar que moltes activitats se centressin en l'esport i l'observació de l'entorn. Quan l'escola va ser bombardejada, el 1938, es va traslladar a Montjuïc, on va ser-hi fins el 1948. Des de llavors es troba al Guinardó i ha passat a dir-se Escola del Mar del Guinardó.