‘La Barcelona d’Hermes’: seguint l’empremta del déu missatger a la ciutat

Un nou llibre, 'La Barcelona d'Hermes', parla de la història de Barcelona des d'un punt de vista diferent, concretament des del punt de vista d'un déu grec, Hermes. Poca gent sap que és una de les deïtats més representades a la nostra ciutat, sobretot en els edificis construïts a la segona meitat del segle XIX. El llibre explica per què i proposa rutes que ens permetran trobar-ne les representacions més significatives.

Els autors del llibre són un grup de bloguers amants de Barcelona que es fan dir Caçadors d'Hermes. Fa temps que organitzen rutes per mostrar, a qui interessi, les representacions d'aquest déu, la majoria, esculpides al segle XIX. A tot Barcelona n'hi ha centenars. Hermes (Thot per als egipcis i Mercuri per als romans) era germanastre d'Hèracles i el missatger dels déus. A més se'l vincula al comerç i a les finances i és per això que es pot trobar representat en edificis bancaris.

La bona acollida de les passejades va dur els Caçadors d'Hermes a plasmar els itineraris en un llibre, 'La Barcelona d'Hermes', que ha publicat l'editorial Albertí dins la col·lecció "Orígens".

"És un llibre molt original perquè tracta un tema que es coneix molt poc", explica Elisenda Albertí, de l'editorial Albertí. "Ens agrada fer temes que facin que la gent surti al carrer a observar", afegeix.

El llibre proposa diversos recorreguts en diverses zones de Barcelona seguint l'empremta d'Hermes. Però la seva voluntat va més enllà d'això. "És un llibre d'història de Barcelona amb Hermes de fil conductor", explica Albert Muñoz, membre dels Caçadors d'Hermes. "De cada edifici on trobem un Hermes, expliquem la història de l'edifici, qui el va construir, per què va posar Hermes allà i què simbolitzava per a ell."

Seguint el llibre també coneixerem, per exemple, el significat de l'estàtua de nom 'Barcelona', situada a la plaça de Catalunya. Simbolitza l'arribada d'Hèracles i Hermes a la nostra costa a la recerca d'una barca perduda: la "barca nona" (la novena barca). D'aquí, diu la llegenda, neix el nom de la ciutat.